Velká Británie – misery index na několikaletém maximu

22.03.2011 | , Colosseum, a.s.
INVESTICE


Velká Británie patří k zemím, které byly krizí v roce 2008 zasaženy nejvíce. Zadlužení země je vysoké, hospodářský růst zanedbatelný, inflace …

Velká Británie patří k zemím, které byly krizí v roce 2008 zasaženy nejvíce. Zadlužení země je vysoké, hospodářský růst zanedbatelný, inflace se zvyšuje a nezaměstnanost se blíží mílovými kroky k hranici 10%. Velká Británie se musí vypořádat s hříchy minulosti a přijmout radikální reformy. Nezáviděníhodnou situaci pouze potvrzuje tzv. misery index, který se vyšplhal na několikaleté maximum.

Misery index je ukazatel, který vznikne součtem inflace a míry nezaměstnanosti v dané zemi. V případě Velké Británie jsme v posledních několika měsících svědky zvyšující se inflace a růstu nezaměstnanosti. Není proto překvapením, že se zvyšuje i hodnota misery indexu, který se vyšplhal na nejvyšší úroveň od února 1994. Aktuálně se pohybuje na 12,4 procentech. Z výše uvedeného je zřejmé, že se lidem ve Velké Británii rozhodně nežije nejlépe. Trápí je zvyšující se nezaměstnanost, která se aktuálně pohybuje na úrovni 8% a rostoucí ceny výrobků a služeb. Aktuální statistika odhalila růst spotřebitelských cen v únoru meziročně o 4,4%, což je nejvyšší dosažená hodnota od října 2008.

Obrázek 1: Misery index (Zdroj: Bloomberg)

Obrázek 2: Nezaměstnanost a inflace v UK (Zdroj: Bloomberg)


Pokud se podíváme na aktuální vývoj nezaměstnanosti a inflace ve Velké Británii, zjistíme, že v obou případech jsme v posledních měsících svědky růstu. Na počátku ledna se míra nezaměstnanosti pohybovala ještě na úrovni 5,2%. Aktuálně se nacházíme na 8%. Pohled na čísla o inflaci vzbuzuje ještě větší obavy. Inflačním cílem Bank of England je hodnota 2 procenta. Pod touto úrovní se naposledy inflace pohybovala v listopadu 2009. V následujících měsících se již pohybovala na úrovni přes 3%. Poslední zveřejněné údaje odhalily růst spotřebitelských cen o 4,4%, což je výrazně nad inflačním cílem centrální banky. Výsledek překonal i očekávání analytiků, kteří počítali s hodnotou 4,2%.

Na aktuální čísla o inflaci reagovala i britská libra, která vůči dolaru prolomila důležitou střednědobou rezistenci na úrovni 1,63 a vyšplhala se na několikaměsíční maximum. Investoři spekulují o blížícím se zvyšování úrokových sazeb, což libru podporuje. Pohled na technickou analýzu je pro britskou libru poměrně příznivý. Dlouhodobý 220denní klouzavý průměr směřuje vzhůru, stejně tak i střednědobý 50denní a krátkodobý 20denní. Libra se nachází v uptrendu. Po proražení důležité rezistence na úrovni 1,63 by libra mohla pokračovat v růstu. Nejbližší následující významná rezistence se nachází na úrovni 1,68. Aktuálně se měnový pár GBPUSD pohybuje na úrovni 1,63834.

Obrázek 3: Denní graf britské libry upravený o efekt rolování (Zdroj: CSI)


 

VÝSLEDKY MINULÉHO OBDOBÍ NEJSOU ŽÁDNOU ZÁRUKOU PRO BUDOUCÍ VÝVOJ. OBCHODOVÁNÍ NA FINANČNÍCH TRZÍCH JE RIZIKOVÉ. MOŽNOST ZTRÁTY NELZE VYLOUČIT A KAŽDÝ OBCHOD JE SPOJEN S URČITÝM RIZIKEM. DŘÍVE, NEŽ SE ROZHODNETE INVESTOVAT, SI PŘEČTĚTE POUČENÍ O RIZICÍCH.

Autor článku

Články ze sekce: INVESTICE