Akvizice ve výrobě polovodičů za 6,5 mld. USD

05.04.2011 | , Fio banka
INVESTICE


Americký producent polovodičů Texas Instruments (TXN) kupuje svého konkurenta National Semiconductor (NSM) za 6,5 mld. USD...

...

Jedná se o jednu z největších transakcí z oblasti výroby polovodičových součástek v posledních letech. Dle analytiků se TXN pokouší získat dominantní roli na roztříštěném trhu analogových čipů, National Semiconductor oproti tomu ve spojení vidí nový impuls pro dlouhodobý růst.

Záměr koupit NSM potvrzuje snahu Texas Instruments změnit strukturu svých podnikatelských aktivit a soustředění se na výrobu analogových čipů, na které se NSM specializuje. Spojení společností přinese i další synergický efekt vzhledem k tomu, že NSM se specializuje na čipy užívané ve větších průmyslových zařízeních, zatímco TXN se zaměřuje spíše na součástky do mobilních zařízení.

TXN prohlásil, že po spojení s NSM budou analogové čipy tvořit 50 % jeho tržeb, minulý rok to bylo pouze 43 %.

TXN zaplatí 25 USD za akcii NSM, akviziční prémie tak tvoří 78 % oproti uzavírací ceně v pondělí, která činila 14,07 USD. Prémie je čtyřnásobná oproti průměru odvětví z posledního roku.

Akcie TXN včera oslabily o 0,35 % na 34,11 USD.

Akcie NSM včera oslabily o 1,12 % nas 14,07 USD, ovšem po zveřejnění informací o akvizici vzrostly v prodloužené obchodní fázi o více než 70 % na 24,27 USD.


Miloslav Veselý
Fio banka, a.s.

Autor článku

Veselý Miloslav  

Články ze sekce: INVESTICE