Larry Williams: Jak hledat a investovat do US akcií

28.04.2011 | , Finance.cz
INVESTICE


V obchodování na akciové burze nejde ani tolik o to hledat akcie, které rostou, jako vyhnout se těm, které klesají, uvádí Larry Williams v první části sedmidílné minisérie.

Na investičním summitu Money Expo Praha 2011 vystoupí 22 řečníků, z českých osobností to bude například Vladimír Železný a Ludvík Turek; hlavní hvězdou je však bezesporu Larry Williams.

Money Expo Praha 2011 se koná 18. a 19. června v Top Hotelu Praha. Larry Williams povede tříhodinovou přednášku, kde představí své originální obchodní metody, kterými zbohatnul. Celý víkend bude zakončen slavnostním vyhlášením soutěže Brokera Roku a předáním finančního daru nadaci Terezy Maxové.

Při této příležitosti jsme pro vás připravili sedmidílný seriál, ve kterém budete moci nakouknout do kuchyně Larryho Williamse zase o něco dále. Světoznámý obchodník a investor rozebírá výsledky několikaletého výzkumu, který vedl k sestavení vylepšeného fundamentálního modelu pro výběr akcií, který pravidelně překonává akciový index Dow Jones při sníženém riziku, než tento index má.

Další díly:



Hledání těch "pravých" akcií


Také jste posedlí hledáním akcií s mimořádnými výnosy? Nejste sami. Někdy to vypadá, jako když je celá naše společnost – hlavně finanční média – posedlá hledáním akcií, které slibují astronomické výnosy.

V obchodování na akciové burze však nejde ani tolik o to hledat akcie, které rostou, jako vyhnout se těm, které klesají. Těch několik, co dokážou vybrat akcie, které jsou stabilní, zatímco ostatní akcie padají, jsou opravdoví „miláčci,“ s nimiž by se měli investoři snažit seznámit.

Průměrný investor je bohužel neustále bombardován příběhy lidí, kteří rozervali trh na kusy. Příběhy o lidech, kteří začali skoro s ničím a získali pohádkové bohatství.

investování do akcií

Ve skutečnosti jsou ovšem takové příběhy spíše výjimkou než pravidlem. To ovšem nikomu nebrání, aby věřil pohádkám a ignoroval, čeho je možné na trzích skutečně dosáhnout. Je pravdou, že někteří to rozjedou ve velkém, ale myslet si, že většině z nás se to podaří také – a to pravidelně – není nic jiného než spoléhat se na náhodu.

Nicméně existuje investiční strategie, kterou můžou využít investoři a obchodníci, aby získali nadprůměrné výsledky s podprůměrným rizikem. Nemá to nic společného se sledováním momenta neboli hybnosti či „žhavých akcií.“

Tabulka: Řeč čísel

Cena vs. prodeje - P/S Cena akcie vydělená tržbou na akcii
Cena vs. zisk - P/E  Cena akcie vydělená ziskem na akcii
Tržní cena k účetní - P/B Současná zavírací cena akcie vydělená (obvykle) účetní cenou (aktiva mínus pasiva) z posledního čtvrtletí. Používá se k porovnání tržní a účetní ceny.
Cena vs. cash flow (nebo poměr cash flow)  Cena akcie dělená cash flow na akcii. (Cash flow je suma peněz, kterou společnost vytváří a používá po určitou dobu. Počítá se přidáním nepeněžních přirážek (např. devalvace) k čistému zisku po zdanění.)
Dividendový výnos  Roční dividenda na akcii dělená cenou akcie

 

Klíčem je znát rysy akcií, jichž byste se měli vyvarovat a těch, na které byste se měli zaměřit. Jde o to dívat se na hodnotu a řeč čísel mluvících o dané akcii, protože ta je nakonec odměněna. Strategii, jak tohoto dlouhodobě a stabilně dosahovat vám ukáži v následujících šesti dílech tohoto miniseriálu.

Pokračování 3. května.

Autor článku

Tomáš Skolek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE