Týden na komoditních trzích

02.05.2011 | , Colosseum, a.s.
INVESTICE


Cena ropy v minulém týdnu opět rostla a díky tomu tak zakončila v plusu již rekordní osmý měsíc v řadě.

Ropa
Cena ropy v minulém týdnu opět rostla a díky tomu tak zakončila v plusu již rekordní osmý měsíc v řadě. Týdenní nástů činil 1,5 procenta, když páteční uzavrací cena u americké lehké ropy byla 113,93 amerických dolarů za barel, což byla nejvyšší uzavírací cena u nejaktivněji obchodovaného kontraktu od 22. září 2008. Za celý duben šla cena nahoru o 6,8 procenta. Růstu ceny ropy napomohly v uplynulém týdnu příznivá data o vývoji spotřebních výdajů ve Spojených státech. Pokračovalo také oslabování americké měny a také naopak růst cen akcií. Ceně ropy také k vzestupu napomáhá fakt, že export ze zemí kartelu OPEC byl v dubnu na 22 měsíčních minimech, jelikož zvýšená těžba v Saudské Arábii nestačila pokrýt výpadek v produkci Angoly a Libye.


Zlato
Nejaktivněji obchodovaný červnový kontrakt zlata zakončil v minulém týdnu obchodování na newyorském COMEXu na hodnotě 1556,40 amerických dolarů za trojskou unci, přičemž v pátek se cena vyšplhala až na rekordních 1569,80 dolarů. Za celý týden cena posílila o 3,5 procenta a za týden o 8,1 procenta. Jen v pátek cena vzrostla o 25,20 dolaru (1,6 %) nejvíce od 28. ledna. Cena zlata posiluje díky pokračujícímu oslabování americké měny a silné poptávce ze strany investorů. Navíc očekává, že dolar bude ztrácet i v dalších měsících, jelikož FED naznačil, že se v dohledné době nechystá přistoupit ke zvýšení úrokových sazeb.

Cukr
Po celý týden mířila na jih cena cukru v reakci na zprávy o očekávané vyšší produkci v Thajsku, které je druhým nejvýznamnějším exportérem. Podle thajské Office of the Cane and Sugar Board má díky příznivým pěstitelským podmínkám dosáhnout úroda rekordní výše, kvůli tomu se na burze ICE Futures propadla cena na sedmiměsíční minima. V pátek cukr zavíral v mínusu již pátý den v řadě na hodnotě 22,25 centů za libru, přičemž minimum bylo na hodnotě 21,75 centů, což je nejméně od 13. září. Delší šnůru poklesů navíc cukr zaznamenal naposledy loni v květnu. Měsíční pokles činil 18 procent a byl největší od března 2010. Od začátku roku již cena spadla celkem o 31 procent.

Autor článku

Jaroslav Krejčí  

Články ze sekce: INVESTICE