Larry Williams: Akcie, která roste, nikdy nikomu neublíží

03.05.2011 | , Finance.cz
INVESTICE


Přibližně 80 % společných investičních fondů nedokáže překonat výnosností nevýrazný americký akciový index Dow Jones Industrial Average, uvádí Larry Williams ve druhé části sedmidílné minisérie.

Na investičním summitu Money Expo Praha 2011 vystoupí 22 řečníků, z českých osobností to bude například Vladimír Železný a Ludvík Turek; hlavní hvězdou je však bezesporu Larry Williams.

Money Expo Praha 2011 se koná 18. a 19. června v Top Hotelu Praha. Larry Williams povede tříhodinovou přednášku, kde představí své originální obchodní metody, kterými zbohatnul. Celý víkend bude zakončen slavnostním vyhlášením soutěže Brokera Roku a předáním finančního daru nadaci Terezy Maxové.

V minulém díle tohoto miniseriálu o funkčním vybírání akciových investic, jsme si objasnili, že vybírat ty správné akcie se opravdu vyplatí. Nyní je čas si ukázat, jak na to.


Realita investičního snažení


Většina nových investorů a obchodníků má podobnou představu: najít akcie, které by měly růst, hodně růst. Nicméně různé akcie mohou růst v různých dobách a z rozdílných důvodů, což učiní sledování té nejsilnější jen zbytečnou a namáhavou hrou nahánění.

Jedna tvrdá, neumlčitelná statistika ukazuje na realitu investičního snažení: přibližně 80% společných investičních fondů nedokáže překonat výnosností nevýrazný americký akciový index Dow Jones Industrial Average (DJIA). Jestli nikdo z těchto manažerských es – vybavených akademickými tituly, vrčícími počítači a sofistikovanými investičními programy – nedokáže překonat průměr, musíte se sami sebe zeptat: „Co je špatně na jejich metodě a jak to mohu udělat lépe?“

První část odpovědi zní, že byste měli přestat hledat akcie, které půjdou nahoru a začít hledat takové, které nejdou dolů. Chcete zredukovat riziko, nejlépe se mu úplně vyhnout a tím se dostat do čela smečky dlouhodobých investorů. Konec konců, akcie, které rostou, nikomu nikdy neublíží. Ale ublíží nám akcie, které to pořádně schytaly. To ony ničí naše peněženky a shazují naše sebevědomí.


Ať ti, kdo lítají ve výšinách, odletí


Tady máme zajímavý námět na začátek našeho hledání: vynecháte-li každoročně 5 nebo 6 nejslabších akcií z DJIA, dostanete se mezi „Miláčky DOWu“ a ke skvělému výnosu, který to natře i manažerům fondů.

Tyto akcie nejsou ti velcí vítězové, kteří lítají ve výšinách a o kterých se mluví ve zprávách. Pravda je taková, že velcí vítězové mají úzkostnou tendenci stát se velkými ztroskotanci, jsou totiž velmi nestálí.

Tržní historie jasně ukazuje, že letci jsou velmi riskantní investice. Pravidelně následuje tvrdý pád. Zkuste najít jednoho letce, který vydržel létat vysoko, kohokoliv. Shoří jim křídla a mnoho z nich skončí až na samém dně. Investovat do letců je jako házet kostkami, nakonec padne sedmička a investoři, soukromí i profesionální, odejdou s prázdnou.

Tabulka: Shrnutí strategie

Jméno Miláčci DOWu
Typ  Dlouhodobé investování
Trh Dow Jones Industrial Average (DJIA) akcie
Fundamentální kritéria  Kupování vysoce výnosných, levných akcií, které mají nízké P/S a nízký poměr cash flow.
Technická kritéria  Vstup na trh na konci října a výstup 1. obchodní den v květnu za účelem zpeněžení sezónního pohybu na akciovém trhu

Není nic pravdivějšího než, že čím vyšší zisk, tím vyšší risk. Příště si tedy definujeme strategii na tomto principu založenou. Tj. vyhýbající se těmto letcům.

Autor článku

Tomáš Skolek


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE