Larry Williams: Portfolia akcií ničí „letci“

09.05.2011 | , Finance.cz
INVESTICE


Ani tzv. prvotřídní akcie nejsou imunní. Microsoft utrpěl 63% pokles a i tak stálé akcie jako Merck už mnohokrát zažily poklesy o 40 i více procent, uvádí Larry Williams ve třetí části sedmidílné minisérie.

Na investičním summitu Money Expo Praha 2011 vystoupí 22 řečníků, z českých osobností to bude například Vladimír Železný a Ludvík Turek; hlavní hvězdou je však bezesporu Larry Williams.

Money Expo Praha 2011 se koná 18. a 19. června v Top Hotelu Praha. Larry Williams povede tříhodinovou přednášku, kde představí své originální obchodní metody, kterými zbohatnul. Celý víkend bude zakončen slavnostním vyhlášením soutěže Brokera Roku a předáním finančního daru nadaci Terezy Maxové.

Již v předchozím textu, na který tento článek navazuje, jsme si definovali nebezpečí akcií, které můžeme zahrnout do skupiny „letci“ – tedy většinou moderní a populární akcie, které se vyznačují strmými růsty, ale také následně strmými pády. Rozveďme tedy toto tvrzení.


Když žhavé akcie vychladnou...


Zvažte sami, jak ničivé následky mohou mít na výkonnost vašeho portfolia padající akcie. Pokud byste měli milion dolarů a umístili jen 30% z toho do riskantních letců, možná by se vám nějakou dobu dařilo.

Každopádně, když tyto žhavé akcie vychladnou, obvykle ztratí 50 nebo více procent ze své ceny. Zhroucení Enronu není ve světě letců nic výjimečného. Skoro všichni letci z konce 60. a začátku 70. let jsou z burzy pryč nebo jsou to laciné akcie, které se nehýbou. To samé se stalo s jejich nástupci v 80. letech. Sami se můžete podívat, jak dopadly akcie technologických firem v 90. letech.

Někteří investoři navrhují, abyste riziko zredukovali tím, že do takových akcií umístíte jen část svých prostředků, obvykle 30%. Nicméně pokud ztratíte polovinu z těch 30%, tak vám zmizí 15% celého účtu.

Zamyslete se nad těmito jasnými fakty: průměrně má dlouhodobé koupení a držení akcií z amerického akciového indexu Dow Jones výnosnost 9% ročně. To znamená, že budete průměrně potřebovat 19 měsíců, abyste dohnali ztrátu svého portfolia po zmíněném vymazání 15% účtu – a to jen v případě, kdy jste byli dost chytří, abyste odpráskli jen 30% svého účtu poslední šílenou akcií. Co kdybyste dali polovinu svých peněz na tyto akcie, ze kterých budou brzy hladoví psi na odstřel. Bude trvat léta, než dostanete své peníze zpět.

To byla hypotetická situace. Skutečnost je na trzích obvykle o dost horší. Investor, který koupil Qualcomm na 175 USD musel sledovat, jak padají na 38. Investoři Intelu dostali 63% ránu, když akcie padla ze 72 na 26. Ani tzv. prvotřídní akcie nejsou imunní. Microsoft utrpěl 63% pokles a i tak stálé akcie jako Merck už mnohokrát zažily poklesy o 40 i více procent.


Akcie DOW, 1976-2001


Srovnání nákupu akcií s rozdílnými fundamentálními charakteristikami pomůže určit akcie k nákupu a ty, kterým je lépe se vyhnout. P/S je nejefektivnější pro vyloučení nevhodných akcií. Nízká výnosnost a vysoké P/E rovněž snižovalo zisk.

Nákup 5 s nejnižší výnosností

+11,13%

Nákup 5 s nejvyšší výnosností (Psi DOWu)

+15,95%

Nákup 5 s nejvyšším P/E
+14,6%
Nákup 5 s nejnižším P/E
+15,99%
Nákup 5 s nejvyšším P/S
+10,7% 
Nákup 5 s nejnižším P/S
+15,74%

Teď už víte, proč investoři, kteří se ženou za velkými pohyby, jsou často zničeni, a proč podílové fondy zažívají tak často ztráty: příliš mnoho investují do žhavých akcií. Dělat to, je jako chodit po provaze nad nebezpečnou Amazonkou: pokud spadnete, nemáte velkou šanci dostat se zpátky nahoru.


Nenaskakujte do rozjetého vlaku


Na co by se měl tedy investor nebo obchodník zaměřit? Odpovědí je zapomenout na představu nakupování akcie, protože vzrostla více než jiná; nenaskakujte do rozjetého vlaku, jinak bude váš poslední.

Místo toho zjistěte, proč akcie klesají, a zaměřte se na takové, které k tomu nemají tendenci. Jinými slovy, nechte se vést hodnotou. Nejedná se o akcie s největším výnosovým potenciálem, ale o ty, které mají nejlepší fundamentální hodnocení, a které by měly být odolné proti poklesu. Budou stejně výnosné, jako nějaké jiné? Pravděpodobně ne. Vždy můžete najít žhavější akcie, ale ty budou o mnoho více rizikové

V příštím textu se podíváme, co nám pomůže oddělit zrno od plev.

Autor článku

Tomáš Skolek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE