Týden na komoditních trzích

09.05.2011 | , Colosseum, a.s.
INVESTICE


Propad na úroveň desetitýdenního minima zaznamenala v rámci minulého týdne WTI americká lehká ropa na burze New York Mercantile Exchange...

Ropa
Propad na úroveň desetitýdenního minima zaznamenala v rámci minulého týdne WTI americká lehká ropa na burze New York Mercantile Exchange. Zprvu se jednalo o reakci obchodníků na vývoj trhu s akciemi, jež taktéž ztrácely. V polovině týdne klesla cena ropy na dvoutýdenní minimum poté, co byly uveřejněny výsledky pravidelné statistiky amerického ministerstva energetiky, ohledně vývoje stavu komerčních zásob ropy a benzínu v U.S. Ty odhalily nárůst komerčních zásob ropy o 3,43 miliónů barelů na celkových 366,5 miliónů, nejvyšší úroveň od října loňského roku. Negativně na cenu černého zlata působily také signály a spekulace, podle kterých má ekonomický růst Spojených států zpomalující tendenci.
V průběhu čtvrtečního dne cena ropy opět dramaticky oslabila až pod hranici 100 USD za barel. Příčinou byl obecně přijatý konsenzus, že globální ekonomický růst bude v letošním roce pomalejší, než se původně očekávalo. K pádu ropy o 9,44 USD dopomohl dále vůči euru posilující americký dolar. Poslední obchodní seanci minulého týdne uzavřela ropa na burze Nymex na úrovni 97,18 dolarů za barel.

Bavlna
V poklesu ceny, trvajícím již od počátku měsíce dubna, pokračovala v minulém týdnu cena bavlny na burze ICE Futures U.S. Jednou z příčin byla zpráva International Cotton Advisory Committee, podle které vzroste globální produkce bavlny v marketingovém roce začínajícím 1.srpna 2011 o 11 % na rekordních 27,6 miliónů metrických tun. Tento odhad představuje zvýšení produkce oproti březnovému odhadu o 0,7 %. Letošní globální produkce je odhadována na 24,8 miliónů metrických tun. Globální objem zásob by k 1.srpnu 2012 měl dosáhnout 10,1 miliónů tun, o 1,7 miliónu více, než v období stávajícím. Oslabení ceny bavlny dále nahrávají obavy z dalšího zvýšení úrokových sazeb čínskou centrální bankou, a to z důvodu potlačení domácí inflace. Od října loňského roku by se jednalo již o páté zvýšení úrokových sazeb za sebou, jež by v širším měřítku hrozilo snížením poptávky po komoditách. Čína je přitom největší spotřebitel bavlny na světě. Mezi země, které již přistoupily k výše zmíněným krokům patří například Brazílie a Indie. Konečně poslední příčinou pokračujícího poklesu ceny bavlny v předešlém týdnu se stala analytická zpráva společnosti Informa Economics Inc., podle které vzroste v letošním roce plošná výměra pro výsev bavlny v U.S. na 13,081 miliónů akrů. Březnový odhad přitom činil 10,973 miliónů akrů. Poslední obchodní seanci minulého týdne uzavřela bavlna na burze ICE Futures U.S. poklesem na úroveň tříměsíčního minima 145,56 centů za váhovou libru.

Autor článku

Robert Černík  

Články ze sekce: INVESTICE