Larry Williams: Kupování hodnotových akcií se prokazatelně vyplatí

16.05.2011 | , Finance.cz
INVESTICE


Rozsáhlé testování ukazuje, že akcie s vysokým P/S se chovají nejhůře. Těmto akciím je lépe se vyhnout, uvádí Larry Williams ve čtvrté části sedmidílné minisérie.

Na investičním summitu Money Expo Praha 2011 vystoupí 22 řečníků, z českých osobností to bude například Vladimír Železný a Ludvík Turek; hlavní hvězdou je však bezesporu Larry Williams.

Money Expo Praha 2011 se koná 18. a 19. června v Top Hotelu Praha. Larry Williams povede tříhodinovou přednášku, kde představí své originální obchodní metody, kterými zbohatnul. Celý víkend bude zakončen slavnostním vyhlášením soutěže Brokera Roku a předáním finančního daru nadaci Terezy Maxové.

Z faktů z předchozího textu už víme, které akcie ze skupiny DJIA jsou přesně ty, které hledáme. Konec konců to nejsou letci (hej, kdo tam pustil Microsoft?); jde o významné společnosti a ne terč rozmaru kdejaké fáze trhu. Jde o skutečné společnosti se skutečným produktem a skutečnými zisky, které už trvají mnoho let.


Akcie, které nejspíše klesnou


Existuje mnoho způsobů, jak zhodnotit sílu akcie. Pokud ty způsoby procházíme, jedna věc začne být jasná a to částečně díky James P. O’Shaughnessyho skvělým textům: je to způsob ohodnocování akcií, což ukáže, kdo bude vítěz a kdo poražený. O’Shaughnessyho studie podložily legendární práci Benjamina Grahama, který se zcela zaměřil na hodnotu místo na technickou analýzu, žhavé akcie nebo na hybnost akcií.

O’Shaughnessyho hlavní přínos ukázal rozdíly v nakupování akcií na základě různých fundamentálních charakteristik – řekněme, vysoké výnosy, nízké výnosy nebo vysoký poměr ceny a zisku (P/S). (viz. tabulka - Řeč čísel níže) P/S přezdívá „králem hodnoty.“ Tento výpočet ve skutečnosti umožňuje určit akcie, které nejspíše klesnou. Rozsáhlé testování ukazuje, že akcie s vysokým P/S se chovají nejhůře. Těmto akciím je lépe se vyhnout.

Tabulka: Řeč čísel

Cena vs. prodeje - P/S

Cena akcie vydělená tržbou na akcii

Cena vs. zisk - P/E  Cena akcie vydělená ziskem na akcii
Tržní cena k účetní - P/B Současná zavírací cena akcie vydělená (obvykle) účetní cenou (aktiva mínus pasiva) z posledního čtvrtletí. Používá se k porovnání tržní a účetní ceny.
Cena vs. cash flow (nebo poměr cash flow)  Cena akcie dělená cash flow na akcii. (Cash flow je suma peněz, kterou společnost vytváří a používá po určitou dobu. Počítá se přidáním nepeněžních přirážek (např. devalvace) k čistému zisku po zdanění.)
Dividendový výnos  Roční dividenda na akcii dělená cenou akcie.


Ať žije král


Ukazatel P/S porovnává cenu akcie s jejími ročními tržbami. Přestože O’Shaughnessy tento poměr zpopularizoval mezi profesionály, ještě je potřeba, aby se stal každodenním chlebem mezi individuálními investory a obchodníky. (Příště až vám někdo řekne o akcii, kterou zrovna koupil, zeptejte se ho, jaké má P/S. Je pravděpodobné, že vám nebude schopen odpovědět.) Většina investorů je obeznámena s ukazatelem P/E, který porovnává cenu akcie a zisk na akcii (podle Grahamových technik z 30. let).

Podle O’Shaughnessyho je nízké P/S (pod 2,0) známkou silné společnosti. Toto hodnocení je v zásadě správné, ale existují i další metody, které při současném použití, poskytují lepší obraz o kondici akcie: výše zmíněné P/E, P/B, poměr ceny a cashflow a dividendový výnos. Jak za chvíli uvidíme, přesná kombinace těchto výpočtů může vytvořit dobré výsledky. Pojďme se nejdříve podívat na staré standardy, dividendový výnos a ukazatel P/E.

Tabulka: Akcie DOW, 1976-2001

Srovnání nákupu akcií s rozdílnými fundamentálními charakteristikami pomůže určit akcie k nákupu a ty, kterým je lépe se vyhnout. P/S je nejefektivnější pro vyloučení nevhodných akcií. Nízká výnosnost a vysoké P/E rovněž snižovalo zisk.

Nákup 5 s nejnižší výnosností
+11,13%

Nákup 5 s nejvyšší výnosností (Psi DOWu)
+15,95%

Nákup 5 s nejvyšší P/E
+14,6% 
Nákup 5 s nejnižším P/E
+15,99%
Nákup 5 s nejvyšší P/S
+10,7%
Nákup 5 s nejnižším P/S
+15,74%

Tabulka Akcie DOW ukazuje výsledky studie DJIA akcií z let 1976 až 2001. Testoval se nákup 5 akcií z indexu DJIA s nejnižším a nejvyšším dividendovým výnosem, poměrem P/E a P/S. Rozdíly jsou očividné. (Postup nákupu 5 nebo 10 nejvýnosnějších akcií je znám jako strategie Psů DOWu.)

Tato studie objasňuje několik záležitostí. První, P/S je skutečně klíčový, ale spíše na vyhnutí se špatným akciím než nalezení dobrých; jinak řečeno, poměr P/S vyčmuchá akcie, které nechceme koupit. Konec konců, „dobrá“ hodnota pro dividendový výnos a ukazatel P/E zajistili lepší návratnost než nízký P/S. Další překážkou k ziskům je nízký výnos a vysoký poměr cash flow, na které se ještě zaměříme.

Tabulka: Momentum není odpověď

Druhý test ukazuje výsledky nákupu akcií se „špatným“ (vysokým) P/E a (nízkým) dividendovým výnosem v kombinaci s velkou relativní silou nebo momentem. Ve srovnání s prvním testem je jasné, že vysoké momentum nemůže kompenzovat špatné P/E nebo výnosnost.

Nákup 5 momentových akcií s nejvyšším P/E
+7,75%

Nákup 5 momentových akcií s nejnižším výnosem
+12,06%

Druhý test se sestával z braní akcií se „špatným“ P/S a P/E ukazatelem a nakupování 5 s nejvyšší relativní silou, což v sobě v zásadě kombinuje hybnost s nedostatkem hodnoty – typická kombinace pro letce.

Překoná momentum fakt, že se nízko-výnosovým akciím nedaří? Tabulka v předchozím textu znázorňuje výsledky nákupu akcií s vysokým P/S a P/E ukazatelem, které byly relativně silnější než jiné akcie za posledních 6 měsíců. Na základě výsledků bychom se měli vyhnout akciím s kombinací momenta a vysokého P/E. Momentum akcii nezachrání, pokud nemá vnitřní hodnotu. Po pravdě tato kombinace přinesla nejhorší výsledky.

Následující text bude zaměřen na to, kdy je dobrá příležitost akcie akumulovat a kdy od nich raději utéct.

Autor článku

Tomáš Skolek


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE