Nulový růst indexu burzy RM-SYSTÉM

13.05.2011 | , RM-Systém
INVESTICE


Závěrečná data amerického trhu práce z konce minulého týdne dávala tušit, že do nového týdne vstoupíme růstem. Nestalo se tak, přičemž již ranní futures na index DAX našich západních sousedů ukazoval pokles o 0,5 %. Na vině byly neurčité zprávy o odchodu Řecka z Eurozóny, navýšení potřebného záchranného balíku pro tuto zemi a obavy z reakce dalších postižených zemí. Během týdne byly tyto informace zapomenuty a trhy reagovaly na nová data a nové zprávy. Turbulence nastartovaly zejména na komoditních trzích, ke kterým přispělo volatilní obchodování s americkým dolarem, monetární restrikce v Číně, kde bojují s rostoucí inflací a také zvýšené maržové požadavky na koupi některých komoditních futures. Nejvíce volatilní pohyby předvedla ropa a zejména stříbro, které opět prodělalo až osmi-procentní poklesy během jediného dne. V druhé polovině týdne se situace na trzích začala uklidňovat a závěrečné hodnoty indexů se pohybovaly okolo hodnot z úvodu týdne.

 

Také burza RM-SYSTÉM se svým týdenním zhodnocením přiblížila 0 %. Index RM v pondělním úvodu ukazoval hodnotu 2 571,38 bodů, během týdne se pohyboval na obě strany, aby na závěr posílil na 2 575,21 bodů. Hospodářské výsledky vyhlásil energetický gigant burzy RM-SYSTÉM, společnost ČEZ. K vyhlašování výsledků se dostal také leader světového trhu v přenosu IP videa, společnost Kit Digital. Poslední obchodní den s nárokem na dividendu mají za sebou investoři u akcií rakouské pojišťovací skupiny VIG, příští týden mají před sebou rozhodný den také investoři u akcií druhé rakouské finanční skupiny, Erste banky. Velká akvizice se chystá u Microsoftu, který by rád převzal provozovatele bezplatného internetového komunikátoru Skype. Právě Microsoft následovaný Komerční bankou a společností Vet Assets, stahoval burzu RM-SYSTÉM do záporu. Trůn pro nejrůstovější titul burzy RM-SYSTÉM, obsadil v minulém týdnu prodejce hamburgerů, společnost MCDonald´s, kterou následoval výrobce nákladních vozů Tatra a technologický Intel Corporation. Poměr rostoucích a klesající akcií hovořil ve prospěch rostoucích v poměru 17:8. Průměrný denní objem obchodů dosáhl hodnoty 29,15 milionů Kč a byl mírně výše, než v uplynulém týdnu, kdy se denně zobchodovalo průměrně 24,55 milionů Kč. Celkový zobchodovaný objem dosáhl 145,75 milionů Kč.

Očekávání analytiků u ČEZu překonáno
Po údalostech posledních týdnů a měsíců byly s napětím očekávány hospodářské výsledky Českých Energetických Závodů za 1. kvartál. ČEZ svými výsledky očekávání analytiků a trhu překonal a řada investorů si tak mohla oddychnout. Protože však společnost v nedávné minulosti relativně významně vzrostla, dopad hospodářských výsledků na kurz akcie nebyl nijak dramatický. Akcie vzrostly oproti pondělnímu úvodu o 2,43 % a týden zakončily na hodnotě 961,80 Kč. Z tiskové zprávy vyplývá, že čistý zisk společnosti dosáhl v podstatě podobných hodnot, jako ve stejném období roku loňského. Jeho hodnota činila 17,2 miliardy Kč. V hospodaření se v letošním roce již projevuje daň z emisních povolenek a také daň sražená z provozu fotovoltaických elektráren. Negativní vliv na celkové hospodářské výsledky mělo také posílení CZK vůči EUR, což ovlivnilo tržby společnosti. Pro rok 2011 zůstává cíl čistého zisku nadále na úrovni 40,1 miliardy Kč.

Kit Digital výsledky pozitivně překvapil a oznámil změnu investiční strategie
Akcie společnosti Kit Digital patří na burze RM-SYSTÉM mezi méně obchodované. Zároveň nejsou akcie společnosti součástí segmentu EasyClick. Svou pozornost by si však dle mého názoru zasloužily. Pokud investoři hledají na trhu „podhodnocené" společnosti a ceny akcií tradičních společností se jim již zdají příliš vysoké, pak je právě Kit Digital možnou alternativou. Čím se odlišuje od ostatních společností obchodovaných na burze RM-SYSTÉM mimo segment EasyClick? Tím, že je zároveň obchodována na burze Nasdaq a její vývoj by se měl tedy řídit primárně tímto trhem. Společnost je světovou jedničkou na trhu přenosu IP videa a v investiční strategii loňského roku bylo nastíněno, že by ráda získala 40 - 50 % podílu na trhu. Masivní investice do akvizic vyústila v nákupu největších konkurentů společnosti, firem Polymedia a Ioko. Dle představitelů společnosti tak byla ukončena fáze investic a akvizic, kterou by mělo nahradit stabilizační období, ve kterém bude společnost obhajovat a prohlubovat vazby s klíčovými zákazníky. V prvním čtvrtletí se společnosti podařilo získat zakázky firem působících mimo oblast médií a zábavy. Společnost uspěla se svou nabídkou v několika tendrech, zakázku získala například od společnosti Kraft Foods, General Electric či aliance NATO. Díky provedeným akvizicím došlo k výraznému růstu tržeb oproti stejnému období loňského roku. Konkrétně tržby společnosti vzrostly o 98 % a dosáhly 17,4 milionů USD. I přes růst tržeb však společnost dosáhla čisté ztráty ve výši 12,5 milionů USD, což je však vzhledem k provedeným akvizicím vcelku logické. Stabilizační fáze společnosti by měla znamenat nižší investiční náklady a v případě růstu tržeb také návrat do černých čísel v hospodaření společnosti. Po hospodářských výsledcích se akcie Kit Digital vyhouply z cen okolo 190 Kč na závěrečných 210 Kč. Investorům tak v uplynulém týdnu zhodnotily vložené prostředky o 10,53 %.

Martin Hloušek

 

Autor článku

Články ze sekce: INVESTICE