Evropská krize se prohlubuje, akcie trpí, dolar posiluje

24.05.2011 | , FXstreet.cz
INVESTICE


Během asijské seance eurodolar část svých ztrát vymazal, a dnes se pohybuje okolo 1,4090.

Americký dolar proti všem 16 hlavním měnám posílil, protože strach z Evropské dluhové krize způsobil pokles akcií a přivedl investory k bezpečným měnám. Index S&P 500 propadl o 1,2 procenta. VIX, index volatility trhu, posílil o 15procent na hladinu 20, což je nejvyšší úroveň od 23 března. Výnosy cenných papírů Irska, Portugalska, Řecka, Španělska a Itálie se s propadem bondů červenají.

Eurodolar se začátkem tohoto týdne opět propadl hlavně díky nejasné situaci ohledně dluhových problémů periferních zemí eurozóny. Měnový pár EUR/USD se posunul z ranních úrovní kolo 1,4100 až na 1,4000. Během asijské seance eurodolar část svých ztrát vymazal, a dnes se pohybuje okolo 1,4090. Euru rozhodně nepomáhají rostoucí spekulace ohledně restrukturalizace řeckého dluhu, k tomu se pak přidávají i obavy ohledně dalšího vývoje ve Španělsku. Tamní levicová vláda totiž prohrála v regionálních volbách a trhy se strachují ohledně pokračování fiskální konsolidace. 


Problémy v Evropě dolaru pomáhají, ovšem jak samotná ekonomika Spojených států může ovlivnit svojí měnu? Ekonomické zprávy z posledního týdne byly depresivní, ovšem tento týden se očekávají poněkud lepší. Analytici předpovídají, že velmi důležitá zpráva o HDP Spojených států prokáže, že ekonomický růst se v prvních třech měsících roku 2011 zvýšil na 2,2 procenta.

Dnešní ekonomický kalendář nabídne data z eurozóny, kde budou zveřejněny nové průmyslové objednávky, které by měly v březnu okolo 1%. Další zajímavé údaje přijdou z Německa, kde bude upřesněn HDP za Q1 2011 a zveřejněn IFO index z průmyslu. Trhy očekávají u tohoto indexu zhoršení v obou složkách (složka ohodnocující současnou situaci a složka budoucích očekávání). Z USA se pak dočkáme prodejů nových domů a průmyslového indexu z okolí Richmondu.

Team www.fxstreet.cz

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE