Makro: Spotřebitelská důvěra Německa je stále v útlumu, GfK

25.05.2011 | , X-Trade Brokers
INVESTICE


Spotřebitelská důvěra Německa je kvůli inflaci a dluhové krizi v Evropě od dubna v útlumu, uvedl nejnovější průzkum Gfk. Navzdory zvýšenému riziku v...

...zahraničí jsou hospodářské vyhlídky Německa nadále příznivé.

Na základě průzkum zhruba 2000 domácností předpokládá společnost GfK Group červnový index spotřebitelské důvěry na úrovni pětiměsíčního minima 5,5 bodů, o 0,2 nižší než v květnu.

Ukazatel ekonomická očekávání v květnu oslabil o 1,2 na 46,1 bodů, následoval pokles o 2,2 na 47,3 bodů v dubnu a stále vysoce převyšuje loňskou úroveň 3,9 bodů. Nestabilní situace v severní Africe, na Blízkém východě a diskuse ohledně evropské dluhové měly mírně negativní vliv na ekonomický optimismus. Záchrana Řecka, Irska a Portugalska znamená, že Německo bude muset vynaložit velké finanční prostředky. Některé domácnosti se právem obávají, že nepřinesou očekávaný efekt.

Index budoucí příjmy zaznamenal významný pokles o 9,1 na 25,9 bodů, následoval snížení o 5,5 na 35,0 v dubnu, zatímco ve stejném období vloni vykazoval 23,7 bodů. Největší obavy vzbuzuje zpomalení hospodářského růstu a inflace v Německu. Obavy z nezaměstnanosti naopak výrazně polevily.

Indikátor výdajové plány v květnu oslabil o 2,7 na 31,5 bodu, po nepatrném snížení o 0,1 na 34,2 bodů v dubnu. Ve stejném období před rokem se pohyboval na úrovni 18,1 bodů. Navzdory rizikům plynoucím z inflace si ukazatel vede velmi dobře. K pozitivním faktorům finančního plánování patří pozitivní vývoj na trhu práce a dobrá ekonomická situace Německa.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE