Larry Williams: Kupujeme akcie ještě chytřeji

30.05.2011 | , Finance.cz
INVESTICE


Technika je snadná: odečtěte P/S a poměr cash flow od výnosnosti akcie. Akcie s nejvyšším výsledkem je, až nastane čas, ta pravá pro nákup, uvedl Larry Williams v šesté části seriálu na Finance.cz.

Na investičním summitu Money Expo Praha 2011 vystoupí 22 řečníků, z českých osobností to bude například Vladimír Železný a Ludvík Turek; hlavní hvězdou je však bezesporu Larry Williams.

Money Expo Praha 2011 se koná 18. a 19. června v Top Hotelu Praha. Larry Williams povede tříhodinovou přednášku, kde představí své originální obchodní metody, kterými zbohatnul. Celý víkend bude zakončen slavnostním vyhlášením soutěže Brokera Roku a předáním finančního daru nadaci Terezy Maxové.

Dříve jsme si ukázali vliv fundamentálních ukazatelů a sezónních cyklů na dlouhodobě ziskové investice do akcií. Teď si ukažme, jak tento přístup zdánlivě připomíná strategii Psů DOWu. Ale přidání dvou vylepšení vytvoří unikání strategii: Miláčky DOWu.

Tabulka: 2001-2002 Miláčci DOWu 

Akcie Cena 25. října 2001 Cena 8. února 2002 Návratnost investice
Kodak (EK)  31,29  27,45  -12,27%
Dupont (DD) 40,30  42,72  6%
General Motors (GM) 44,63  49,85  11,7%
JP Morgan (JPM)  37,48  31,12  -16,97%
Phillip Morris (MO) 49,39  50,07  1,38%
Součet  -2,03%
DJIA  2,97%
Psi DOWu (2.1 – 8.2.2002)     -2,3%


8. února 2002 vykázali miláčci DOWu -2,03% návratnost ve srovnání s 2,97% DJIA a -2,3% u Psů DOWu.

První z nich je načasování vstupu a výstupu podle říjen-květnové sezóny. Konec konců, jaký je důvod kupování akcie jenom proto, že je první obchodní den v roce? To je způsob nákupu u Psů DOWu.

Rok 2001 to názorně ukazuje. Psi DOWu ztratili 4,9%, zatímco Miláčci DOWu získali (viz. tabulka v předchozím textu) nákupem v říjnu 2000 čistý zisk 15%. (Přidání poloviny zisku k průměru v tabulce nám dá zisk 17,14%). Tabulka výše ukazuje akcie a výsledky od října 2001 do 12. února 2002. Pro připomenutí znovu uveďme nejpodstatnější ukazatele pro tuto strategii.

Tabulka: Řeč čísel

Cena vs. prodeje - P/S Cena akcie vydělená tržbou na akcii
Cena vs. zisk - P/E  Cena akcie vydělená ziskem na akcii
Tržní cena k účetní - P/B Současná zavírací cena akcie vydělená (obvykle) účetní cenou (aktiva mínus pasiva) z posledního čtvrtletí. Používá se k porovnání tržní a účetní ceny.
Cena vs. cash flow (nebo poměr cash flow) 
Cena akcie dělená cash flow na akcii. (Cash flow je suma peněz, kterou společnost vytváří a používá po určitou dobu. Počítá se přidáním nepeněžních přirážek (např. devalvace) k čistému zisku po zdanění.)
Dividendový výnos  Roční dividenda na akcii dělená cenou akcie

Dividendový výnos těchto 5 akcií bude ještě o 2% vyšší. Můžete sledovat, jak by se jim dařilo, kdybyste se rozhodli vystoupit až na konci května nebo na začátku června.

Druhé vylepšení se snaží zlepšit výkon portfolia tím, že zahrne do měření hodnoty i jiná kritéria než výnosnost, jako v případě Psů DOWu. Strategie Miláčci DOWu vybírá vysoce výnosné, levné akcie s nízkým poměrem P/S a nízkým poměrem cash flow. Technika je snadná: odečtěte P/S a poměr cash flow od výnosnosti akcie. Akcie s nejvyšším výsledkem je, až nastane čas, ta pravá pro nákup.

Například řekněme, že máte dvě akcie, každou se 4% výnosností. Jedna má poměr cash flow 1,5 a P/S 2. Odečtením získáme číslo +0,5. Druhá akcie má 6 poměr cash flow a P/S také 2, to je celkem 8. Odečteno od 4% má tato akcie ve výsledku -4, což nám říká, že první akcie nabízí lepší obchod.

V této strategii nejde jen o kupování akcií s vysokou návratností. Jde o kupování akcií s dobrým fundamentálním zázemím, které mají větší odolnost proti poklesu. Porostou stejně jako ostatní akcie? Asi ne. Můžete vždycky najít žhavější akcie, ale ty mají vysoké riziko poklesu. (Žhavé akcie jsou skoro vždy „objeveny“ ve chvíli, kdy se mají k pádu. Pamatujte, vyšší odměna s sebou přináší vyšší riziko.)

Strategie „Miláčků“ je něco jako když prosíte Boha o spásu. Ale v tomto případě žádáte Boha o stabilitu. Pokud získáte stabilitu, spása bude následovat.

V příštím, posledním díle tohoto miniseriálu si ukážeme tabulku, která ukazuje, že každoroční míra návratnosti této strategie je dostatečná a především překoná samotný index DOW.

 

Autor článku

Tomáš Skolek


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE