Pegas Nonwovens - Plánuje investici v Egyptě za 55-60 mil. EUR

01.06.2011 | , Atlantik FT
INVESTICE


...

...

Pegas Nonwovens oznámil dnes ráno investici do výstavby nového závodu v Egyptě. Hodnota počáteční investice by se měla pohybovat v rozmezí 55-60 mil. EUR. Investice záleží na uzavření smlouvy s významným zákazníkem, který projevil zájem o produkci společnosti na Blízkém východě. K uzavření kontraktu by mělo dojít v několika příštích měsících. Podle tiskového prohlášení plánuje Pegas v první fázi postavit výrobní linku s roční kapacitou asi 20 tisíc tun, která by měla být uvedena do provozu 2H 2013. V případě příznivých podmínek na trhu by mohlo dojít k výstavbě druhé linky (2015-2016).

 

Připomínáme, že Pegas nyní dokončuje novou výrobní linku ve Znojmě. Tato linka by měla stát kolem 50 mil. EUR a měla by mít kapacitu kolem 20 tisíc tun ročně. Podrobnosti týkající se financování akvizice v Egyptě nebyly zveřejněny. Mělo proběhnout z vlastních zdrojů a pomocí bankovního úvěru, vydání nových akcií neočekáváme. Investice by také neměla ohrozit progresivní dividendovou politiku společnosti, jak bylo potvrzeno na konferenčním hovoru po výsledcích za 1Q11. V loňském roce byla vyplacena dividenda 0,95 EUR na akcii, v letošním roce (ze zisku 2010) čekáme 0,98 EUR, podrobnosti budou oznámeny na konci srpna.

Výstavba nového závodu otevře společnosti cestu k zákazníkům na trhy severní Afriky, Blízkého východu a Asie. Investici hodnotíme jako krok správným směrem a očekáváme pozitivní reakci investorů.

Autor článku

Bohumil Trampota

Články ze sekce: INVESTICE