Kent Moors o cenách ropy

03.06.2011 | , Fio banka
INVESTICE


Kent Moors, šéfredaktor informačního serveru Oil an Energy Investor a profesor na universitě Duquesne v Pittsburgu, dnes ve svém komentáři pro...

...MarketWatch popisuje faktory, které používá při sledování cen ropy.

Při určování skutečné ceny ropy Kent Moors spoléhá na šest hlavních faktorů; vývoj měnových párů (hlavně euro-dollar), zásoby, efektivní světová poptávka, kvalita nabídky, M&A a geopolitické podmínky. „Kvalitu nabídky" Moors komentuje tak, že na světě je sice podle něho ropy více než dostatek, nicméně její kvalita je kvůli jejím fyzikálním vlastnostem snížená. Nová ropná naleziště budou navíc dražší a dražší z hlediska technologie a infrastruktury. Geopolitická rizika jsou podle něho jediný nekvantifikovatelný faktor. Zde se pozornost investorů soustředí hlavně na politiky a odborníky diskutující v televizi. Ti ovšem většinou reprezentují nějakou třetí zainteresovanou stranu, takže je velmi obtížné předpovědět a kvantifikovat dopady tématu, o kterém hovoří.
Moors doporučuje investice týkající se ropy rozložit do tří rovin. První z nich jsou společnosti poskytující služby související s touto komoditou, které podle něho benefitují z růstu cen ropy jako první. Zde doporučuje vybrat společnosti působící hlavně na US trhu, z důvodu zajištění právě proti geopolitickému riziku. Druhou rovinou jsou menší společnosti těžící ropu. Zde opět doporučuje americké společnosti, případně nekonvenční kanadské společnosti soustředící se na ropné písky. Poslední rovinou investice jsou fondy sledující cenu ropy a cenu benzínu, kde doporučuje zajistit se opcemi.

Zdroj: MarketWatch


Pavel Šlechta
Fio banka, a.s.

Autor článku

Šlechta Pavel

Články ze sekce: INVESTICE