Akciové indexy: zhodnocení dle technické analýzy

05.06.2011 | , FXstreet.cz
INVESTICE


Trh pokračoval v dalším poklesu s celkově negativním sentimentem.

Trh pokračoval v minulém týdnu v dalším poklesu s celkově negativním sentimentem. Při pohledu na svíčkový graf se na indexu S&P 500 vytvořila formace nižších maximálních i minimálních cen, než byly ceny předcházející den (lower high, lower lows). Nedávno došlo k poměrně významným výkyvům v obou směrech a zdálo se, že trh nemůže nalézt skutečný směr, jelikož vždy po několika dnech v jednom směru ztratil sílu a došlo k obratu. První obchodní den v novém měsíci došlo k propadu indexu o 2,3 procenta a další 1 procentní pokles proběhl v pátek po negativních zprávách o nově vytvořených pracovních místech a nezaměstnanosti.   

V současnosti je podstatnou věcí, že graf je v klesajícím trendu. V pátek byl prolomený support v oblasti 1310 – 1315 a cena uzavřela těsně nad 1300, která je nyní nejbližší hladinou podpory. Hladinu odporu indexu S&P 500 se nachází v oblasti 1345-1350 a vytváří jí klesající trendová čára.   


Graf indexu S&P 500

Index volatility VIX během několika posledních měsíců vyskočil nad hodnoty 19 nebo 20, aby se pak rychle vrátil zpět. Několikrát se také při poklesu dostal na hodnotu 15 a následně reagoval výprodejem indexu S&P 500. Ve středu a čtvrtek Vix uzavřel nad hodnotou 18. Při páteční reakci na ekonomické zprávy se po otevření trhu dostal až na hodnotu 19,87, pak ovšem začal klesat, aby nakonec uzavřel na 17,95, tedy níž než ve středu. Tato situace je pro akcie pozitivní, protože se hodnota Vix na vysokých hodnotách neudržela ani jeden den. Další pokles, až pod hodnotu 17, by mohl být signál ke krátkodobému nákupu.    

Index volatility VIX

Závěr:

Indikátory jsou celkově negativní. Graf indexu S&P 500 se nezměnil na pozitivní ani v průběhu růstu v předminulém týdnu. V případě udržení hladiny supportu 1300 a dalším poklesu Vix je pravděpodobný krátkodobý růst indexu S&P500 k 1345. Jinak stále platí, že ve střednědobém horizontu převládá klesající trend.     

Autor působí ve forex společnosti fxstreet.cz

Autor článku

Články ze sekce: INVESTICE