Market Preview – 10. června 2011

10.06.2011 | , Saxo Bank
INVESTICE


 

 

Noční obchodování na devizových trzích: USD se obchoduje výše

USD se dnes ráno obchoduje vůči EUR výše. Obchodní deficit USA se z březnových 46,8 mld. v dubnu výrazně snížil na 43,7 mld. USD, přičemž podle očekávání trhu to mělo být 48,8 mld. USD. JPY se vůči USD obchoduje o 0,3 % výše, neboť Forex ovládají spekulace, že japonští vývozci po včerejším poklesu jenu nakoupili vlastní měnu.

V 6 hodin ráno se EUR obchodovalo na burze vůči USD o 0,2 % níže při kurzu 1,4489 USD, a GBP vůči USD o 0,3 % níže při kurzu 1,6319 USD. EUR se vůči GBP při kurzu 0,8879 GBP obchodovalo o 0,2 % výše.

CAD se vůči USD obchodoval o 0,2 % níže. Včerejší makrodata ukázala, že obchodní deficit Kanady se v dubnu zvýšil na 924,0 mil. CAD.

Britské akciové trhy: pravděpodobně otevřou níže

Britské trhy otevřou pravděpodobně níže, index FTSE 100 se při otevření očekává níže o 7 až 11 bodů.

Investoři očekávají údaje o průmyslové výrobě, produkci zpracovatelského sektoru a index produkčních cen. Hospodářské výsledky by dnes v průběhu dne měly zveřejnit společnosti Fuller Smith & Turner, Ensor Holdings a MobilityOne.

Indonéský ministr průmyslu M.S. Hidayat údajně prohlásil, že společnost Unilever přesunuje svůj provoz na výrobu mýdla z Německa na indonéský ostrov Jáva, kde již započala výstavba továrny.

Deník Financial Times přinesl zprávu, že na základě vyšetřování dlouhodobé úplatkářské aféry zřejmě dojde k dohodě mezi americkou komisí pro burzu a cenné papíry (US Securities and Exchange Commission) a společností Diageo, která se zavázala zaplatit mezi 10 a 20 miliony USD.

Ekologičtí aktivisté podali žalobu na administrativu prezidenta Obamy kvůli schválení plánu společnosti Royal Dutch Shell na zahájení těžby ropy v Mexickém zálivu. Svou žalobou hodlají ropnou společnost od plánů na těžbu v této lokalitě odradit.

Podle agentury Reuters společnost BP znovu spustila do provozu destilační, koksovací a reformovací jednotku surové ropy ve své rafinérii Cherry Point s produkční kapacitou 225 tis. barelů denně.

Asijské akciové trhy: smíšené obchodování

Obchodování s akciemi na asijských trzích je dnes ráno smíšené.

V Japonsku se akcie společnosti Tokio Marine Holdings obchodují výše, důvodem jsou zprávy, že společnost plánuje akvizici podílu v kalifornské pojišťovně WNC. Akcie Toyota Motor se před dnes plánovanou prognózou hospodářských výsledků obchodují výše. Akcie Kawasaki Heavy Industries posílily poté, co jeden z makléřů zvýšil své hodnocení z „neutral“ na „buy“. V 6 hodin ráno se index Nikkei obchodoval o 0,9 % výše na úrovni 9 547,2.

V Jižní Koreji se akcie společností LG Electronics a Posco obchodují níže. Trhy v Hongkongu dnes obchodují níže v důsledku akciových ztrát v realitním sektoru.

V Číně se akcie společností SAIC Motor a Chongqing Changan Automobile obchodují níže v reakci na údaje, které za květen vykázaly pokles prodeje osobních automobilů v Číně. Akcie společnosti Baoshan Iron & Steel Company se po snížení cen jejích výrobků obchodují níže. Akcie Poly Real Estate Group a Gemdale se obchodují výše v reakci na solidní květnové tržby obou společností.

Americké akciové trhy: futures se obchodují níže

Futures na americké akciové indexy se v 6 hodin ráno obchodovaly níže, futures na index S&P 500 poklesly o 5,0 bodů.

K hlavním dnes zveřejňovaným makrodatům patří měsíční zpráva o státním rozpočtu a index cen dovozců. Své hospodářské výsledky by dnes měly oznámit společnosti Patheon a AEP Industries.V rámci včerejšího následného obchodování si společnost Yongye International polepšila o 8,5 % v reakci na oznámení, že uzavřela se společností Morgan Stanley Private Equity Asia dohodu o akciové investici v hodnotě 50 mil. USD. Akcie společnosti RealD navzdory počátečnímu prudkému růstu v důsledku zveřejněných vyšších hospodářských výsledků za 4. čtvrtletí nakonec poklesly o 7,4 %. Akcie společnosti Dillard vzrostly o 2,2 %. Infinera a Dialogic šly dolů o 0,2 %, respektive 1,0 %, zatímco Solta Medical a Rovi se obchodovaly nepatrně výše.

Včera si index S&P 500 po neočekávaném snížení amerického obchodního deficitu připsal 0,8 %. Akcie výrobce hnojiv CF Industries Holdings povyskočily o 4,2 %, protože vláda snížila svůj odhad úrody kukuřice. Akcie společnosti Monsanto šly o 2,8 % nahoru. Bankovní akcie Morgan Stanley, Citigroup, Suntrust Banks a JP Morgan Chase se díky zvýšené chuti investorů k riziku vyšplhaly o 2,6 %, 2,6 %, 1,6 %, respektive 1,5 % výše. Společnost American International Group si připsala 2,9 % poté, co makléřská společnost potvrdila „buy“ rating jejích akcií. Akcie společností Kimco Realty, HCP a Boston Properties ze sektoru nemovitostí ztratily 2,4 %, 1,2 %, respektive 1,2 %. Technologické akcie Motorola Mobility Holdings, F5 Networks a JDS Uniphase klesly o 2,8 %, 1,9 %, respektive 0,3 %.

Evropské akciové trhy: očekává se, že otevřou níže

Očekává se, že evropské akciové trhy otevřou níže. DAX pravděpodobně otevře o 2 až 4 body níže, zatímco u CAC se očekává, že otevře o 14 až 15 bodů níže.

Investoři očekávají index velkoobchodních cen a index spotřebitelských cen v Německu a průmyslovou výrobu a produkci zpracovatelského sektoru ve Francii.

Později během dneška má zveřejnit své hospodářské výsledky společnost Centralschweizerische Kraftwerke.

Telefonica oznámila, že o jeden den odloží příjem objednávek do IPO svého call centra Atento na 10. června 2011 a snížila kótovací cenu z původně navrhovaných 19,25-25,00 EUR na 17,25 EUR za akcii.

Společnost Salvatore Ferragamo ohlásila, že získala souhlas regulátora trhu (Consob), se svou plánovanou primární emisí akcií na milánské burze.

Společnost STMicroelectronics oznámila, že od Credit Suisse přijala platbu ve výši 356,8 mil. USD jako úplné vyrovnání svých pohledávek ve věci prodeje cenných papírů s periodicky stanovovaným úrokem.

Deník Financial Times Deutschland přinesl zprávu, že německá státní prokuratura nechala na základě obvinění z korupce zatknout dva manažery, kteří pracovali v Kuvajtu pro společnost Siemens, a na dalšího manažera vydala zatykač.

Aktuální makrodata

Řecký záchranný balíček bez přímé účasti ECB, říká J.-C. Trichet

Prezident Evropské centrální banky Jean-Claude Trichet odmítl jakoukoli přímou účast ECB na druhém kole finanční pomoci pro Řecko. J.-C. Trichet také varoval před přístupem prosazovaným německým ministrem financí Wolfgangem Schäublem, který naléhá na investory, aby akceptovali prodlouženou dobu splatnosti řeckých dluhopisů, které mají ve svém portfoliu.

Japonský index terciárního sektoru v dubnu vzrostl

V meziměsíčním srovnání vzrostl v dubnu index terciárního sektoru v Japonsku o sezónně očištěných 2,6 % oproti 6,0% poklesu v předchozím měsíci.

Japonský domácí index CGPI šel v květnu dolů

V meziměsíčním srovnání index cen domácích výrobců (CGPI) v Japonsku ve srovnání s 0,9% nárůstem v dubnu klesl v květnu o 0,1 % na 105,5.

Bank of Korea zvyšuje úrokové sazby

Měnový výbor korejské centrální banky zvýšil svou referenční úrokovou sazby o 25 bazických bodů na 3,25 %.

Čínský obchodní přebytek v květnu vzrostl

Z dubnových 11,4 mld. USD vzrostl v květnu přebytek obchodní bilance v Číně na 13,05 mld. USD.

 

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE