Týden na komoditních trzích

13.06.2011 | , Colosseum, a.s.
INVESTICE


Cena WTI americké lehké ropy na burze Nymex v průběhu minulého týdne převážně posilovala...

Ropa
Cena WTI americké lehké ropy na burze Nymex v průběhu minulého týdne převážně posilovala. Jedním z důvodů prvotního růstu byl výsledek středečního jednání členských zemí kartelu OPEC, ohledně navýšení těžebních kvót, na němž se však ve výsledku členské země nedohodly. Neshoda v jednání členských zemí nastala vůbec poprvé za posledních 20 let. Očekávané přitom bylo naopak schválení navýšení těžebních limitů, a to především kvůli výpadku produkce v boji zmítané Libyi. Růstu ceny černého zlata dopomohly také výsledky pravidelné statistiky amerického ministerstva energetiky, jež vykázaly nárůst komerčních zásob ropy v U.S. o 4,84 miliónů barelů. Předpoklad byl naopak pokles o 1,37 miliónu. Poslední obchodní seanci minulého týdne pak uzavřela ropa na burze Nymex poklesem o 2,64 USD, největším za poslední 4  týdny,  na uzavírací cenu 99,29 dolarů za barel. Důvodem byla tisková zpráva, podle které se Saudská Arábie rozhodla od příštího měsíce zvýšit denní těžební limit na 10 miliónů barelů. 

Cukr
Na úroveň osmitýdenního maxima vzrostla v průběhu minulého týdne cena surového cukru na burze ICE Futures U.S. Příčinou byly především spekulace a obavy z nižší produkce cukru v Brazílii, jež je jeho největším producentem na světě. Podle posledních zpráv bude brazilská produkce cukru v letošním roce nižší, než se doposud předpokládalo. Hlavní podíl na tom mají především výnosy v nedůležitějším středojižním regionu, kde byl v první polovině měsíce května, v porovnání se stejným obdobím loňského roku, zaznamenán pokles produkce o 17 %. Březnový odhad činil pro zmíněnou oblast v letošní sezóně 568,5 miliónů váhových tun cukrové třtiny. Ve skutečnosti však pravděpodobně nepřekročí 550 miliónů. Páteční obchodní seanci na burze ICE Futures U.S. uzavřel nejaktivnější futures kontrakt na surový cukr posílením o 0,7 centu na uzavírací cenu 25,64 centů za váhovou libru.

Bavlna
Celkově pokles, konkrétně o 11,6 centů, zaznamenal v minulém týdnu nejaktivnější červencový futures kontrakt na bavlnu na burze ICE Futures U.S. Jednou z příčin byly zprávy o nových dešťových srážkách v Indii, jež zlepšily výhled tamní úrody bavlny pro letošní rok. Monzunové deště, které jsou hlavním zdrojem vláhy v Indii, se objevily o týden dříve, než se očekávalo. Nejvíce jich bylo zaznamenáno v hlavní pěstitelské oblasti Indie, státě Gudžarát. Druhým nejdůležitějším důvodem poklesu ceny zmiňované komodity pak byly zprávy o klesající poptávce po bavlně ze Spojených států, které platí za největšího světového exportéra. V týdnu končícímu 3.června zrušili dovozci objednávky v celkovém objemu 46.035 žoků s termínem dodání do 31. června. Zrušeny byly také objednávky na 27.337 žoků s termínem dodání v novém marketingovém roce, po 1.srpnu 2011. Z úrovně rekordních cen, jichž zmíněná komodita dosáhla na počátku měsíce března letošního roku, oslabila bavlna na burze ICE Futures U.S. již téměř o 41 %. Páteční obchodní seanci uzavřel červencový futures kontrakt na hodnotě 150,03 centů za váhovou libru.

Colosseum a.s.

Autor článku

Robert Černík

Články ze sekce: INVESTICE