Sezónnost a trh s pšenicí

14.06.2011 | , Colosseum, a.s.
INVESTICE


V našem seriálu o sezónnosti jednotlivých komodit jsme již zkoumali ropu a kukuřici, kde byl vliv sezónnosti poměrně významný. V následujícím …

V našem seriálu o sezónnosti jednotlivých komodit jsme již zkoumali ropu a kukuřici, kde byl vliv sezónnosti poměrně významný. V následujícím textu se zaměříme na pšenici. Průzkum byl tentokrát prováděn již přímo na datech, která jsou upravená o efekt rolování. Je tudíž zohledněn vliv contanga a backwardationu.

(Pozn. Contango – Situace, kdy je cena vzdálenějšího kontraktu vyšší než cena kontraktu s bližším termínem dodání. Backwardation - Situace, kdy je cena vzdálenějšího kontraktu nižší než cena kontraktu s bližším termínem dodání.)

Na obrázku jedna jsou znázorněny vzorce chování cen pšenice. Graf zachycuje 5, 10, 15, 20 a 26leté průměry výkonnosti pšenice (procentuální výkonnost k danému dni vzhledem k počátku roku). Výsledky jsou v porovnání s kukuřicí a ropou smíšenější a mnohem méně jednoznačné. Z vývoje je zřejmé, že se pšenice velmi často pohybuje do strany, obzvláště pak během dubna, května a června. Dále pak období září a říjen. Růstu býváme svědky tradičně v červenci a srpnu. Dále pak na konci roku. Nepříznivým měsícem je pro komoditu březen.

Obrázek 1: Sezónnost pšenice – Data upravená o efekt rolování (Zdroj: CSI, Colosseum)


Obrázek 2 zachycuje průměrnou výkonnost v jednotlivých měsících za 26 let. Graf potvrzuje předchozí řádky. Příznivými měsíci pro komoditu byly v minulosti červenec, srpen a září. Dále pak konec roku. Nejvyšší výkonnost za posledních 26 let dosáhla komodita v červenci a v srpnu, kdy posílila v průměru o 0,7% a 0,5%. Nejhůře si naopak vedla v březnu, kdy v průměru poklesla o 1%.

Obrázek 2: Průměrná výnosnost v jednotlivých měsících za 26 let – Data upravená o efekt rolování (Zdroj: CSI, Colosseum)
 

Obrázek 3 zachycuje množství ročních maxim a minim v jednotlivých měsících. Výsledky jsou velmi smíšené. Z pohledu dosažených maxim jednoznačně nedominuje žádný měsíc. Je však zřejmé, že největšího počtu maxim bylo dosaženo v první polovině roku. Pohled na množství dosažených minim je ještě více smíšený a nejednoznačný.

Obrázek 3: Množství ročních maxim a minim v jednotlivých měsících za 26 let – Data upravená o efekt rolování (Zdroj: CSI, Colosseum)
 

Z výše uvedených údajů je zřejmé, že sezónnost hraje v případě pšenice mnohem menší roli než u ropy a kukuřice. Výsledky jsou nejednoznačné. Proto je vhodné brát sezónnost v případě dlouhodobějších obchodů s komoditou spíše s rezervou. Růstu býváme svědky tradičně v červenci a v srpnu. Naopak nepříznivým měsícem je pro komoditu březen.

VÝSLEDKY MINULÉHO OBDOBÍ NEJSOU ŽÁDNOU ZÁRUKOU PRO BUDOUCÍ VÝVOJ. OBCHODOVÁNÍ NA FINANČNÍCH TRZÍCH JE RIZIKOVÉ. MOŽNOST ZTRÁTY NELZE VYLOUČIT A KAŽDÝ OBCHOD JE SPOJEN S URČITÝM RIZIKEM. DŘÍVE, NEŽ SE ROZHODNETE INVESTOVAT, SI PŘEČTĚTE POUČENÍ O RIZICÍCH.

Autor článku

Články ze sekce: INVESTICE