Capital One koupí americkou bankovní pobočku ING

17.06.2011 | , Fio banka
INVESTICE


Capital One, americká bankovní společnost, koupí za 9 mld. USD americkou pobočku nizozemské banky ING. ING Direct USA provozuje on-line...

...bankovnictví a Capital One se tak stane jedním z hlavních hráčů v USA poskytujících tuto službu.

Koupě by měla být financována z 6,2 mld. USD v hotovosti a z 2,8 mld. USD akciemi Capital Ones, čímž se ING stane největším akcionářem společnosti a dostane také právo jednoho místa v jejím představenstvu.
Capital One byla dosud známa hlavně díky svému portfoliu kreditních karet. V celé USA pak má přes 1000 poboček. ING Direct je zase největším poskytovatelem takzvaného přímého bankovnictví (banka bez kamenných poboček) v USA se 7,7 ml. zákazníky. Capital One plánuje otevřít v oblastech, kde měla ING dosud silnou pozici, nové pobočky, aby tak „lépe dosáhla k zákazníkovi a vybudovala silný vztah" (CEO Capital One Richard Fairbank).
Capital One je, měřeno velikostmi vkladů, osmá největší banka v USA. Poté, co společnosti uzavřou tento obchod, by se měla v tomto žebříčku posunout na místo páté, za Bank of Amerika, Wells Fargo, JPMorgan Chase a Citigroup.
Prodej zámořské pobočky je pro ING součást restrukturalizačního plánu naordinovaného Evropskou komisí v roce 2009, když byla banka v průběhu finanční krize sanována vládou. Obchod nyní podléhá schválení regulatorními orgány v USA a Nizozemí.
Capital One si plánuje na transakci půjčit 3,7 mld. USD a vypsat akcie v hodnotě 2 mld. USD.

Akcie Capital One (COF) v předobchodní fázi posilují o 0,61 % na 49,30 USD. Akcie ING Group (ING) vřera posílily výrazně už v poobchodní fázi a dnes v předobchodní fázi se tak pohybují o 3,72 % výše, než včera uzavřely, na 11,71 USD.

Zdroj: Reuters, Bloomberg


Pavel Šlechta
Fio banka, a.s.

Autor článku

Šlechta Pavel

Články ze sekce: INVESTICE