Market Preview – 21. června 2011

21.06.2011 | , Saxo Bank
INVESTICE


 

 

Britské akciové trhy: pravděpodobně otevřou výše

Britské trhy otevřou pravděpodobně výše, index FTSE 100 se při otevření očekává o 6 bodů výše.

Investoři očekávají čisté výpůjčky veřejného sektoru a prodejní ceny a celkové zakázky CBI Trends.

Hospodářské výsledky by dnes v průběhu dne měly zveřejnit společnosti Carnival, Whitbread, RPC Group, Software Radio Technology a Halma.

Společnost BP oznámila, že s Weatherford International dosáhla dohody ve věci urovnání možných pohledávek plynoucích z havárie ropné plošiny Deepwater Horizon.

Australský výrobce piva Foster’s Group odmítl nevyžádanou nabídku ve výši 9,5 mld. AUD od společnosti SABMiller se slovy, že jde o podhodnocenou nabídku.

Společnost Riversdale Mining uvedla, že pro Rio Tinto by akvizice Riversdale Mining mohla znamenat potenciální zvýšení těžby uhlí do roku 2016-17 o 25 mil. metrických tun mozambického uhlí.

Společnost Kazakhmys oznámila, že bude usilovat o sekundární kótování svých akcií na hongkongské burze prostřednictvím jejich zavedení, aniž by nějaké akcie emitovala nebo prodávala.

Podle Financial Times se blíží k závěru jednání společnosti AstraZeneca ohledně prodeje švédského výrobce zdravotnických prostředků a zubních implantátů Astra Tech společnosti Dentsply International.

Asijské akciové trhy: obchodují výše

Na asijských trzích se dnes ráno většinou obchodovalo výše.

V Japonsku se akcie společnosti Aeon obchodovaly výše poté, co se objevily zprávy, že se její provozní zisk za období od března do května zvedl o 30,0 %. Díky prognóze lepších hospodářských výsledků vzrostla hodnota akcií společnosti Kubota. Akcie energetických společností Inpex Corporation a Japan Petroleum Exploration Company se obchodovaly výše v souladu s nárůstem cen ropy. Společnost Panasonic Corporation šla dolů poté, co oznámila předpokládaný pokles čistého celoročního zisku. V 6 hod. se index Nikkei obchodoval o 0,4 % výše na úrovni 9 390,0.

V Jižní Koreji si připsaly zisky KB Financial Group a Shinhan Financial Group. Akcie technologických společností LG Electronics a LG Display se také obchodovaly výše. V Hongkongu byly ziskové akcie realitních společností a Hang Lung Properties i Sino Land Company se obchodovaly výše. V Číně šly nahoru akcie automobilového průmyslu a cementářství. Akcie China Construction Bank se obchodovaly níže kvůli zprávám, že Bank of America Corporation možná prodá polovinu svého podílu v této bance, který má hodnotu 21 mld. USD.

Americké akciové trhy: futures se obchodují nepatrně výše

Futures na americké akciové indexy se v 6 hodin obchodovaly nepatrně výše, futures na index S&P 500 se ráno obchodovaly o 0,2 body výše.

Dnešní hlavní ekonomickou zprávou jsou prodeje existujících domů.

Během dneška mají zveřejnit své hospodářské výsledky společnosti Adobe Systems, Carnival Corporation, Jabil Circuit, Walgreen Company a American Software.

V rámci včerejšího následného obchodování si společnosti Eastman Kodak, Office Depot a Aruba Networks připsaly 1,5 %, 0,5 %, respektive 0,4 %. Akcie společnosti Country Style Cooking Restaurant Chain Company se propadly o 10,7 % poté, co společnost zveřejnila nižší než očekávaný výhled výnosů za 2. čtvrtletí. Akcie společnosti Achillion Pharmaceuticals zaznamenaly 4,4% pokles poté, co společnost zahájila veřejnou nabídku celkem 9 mil. kmenových akcií. Také akcie společnosti Prospect Capital šly dolů o 3,3 %, když společnost oznámila, že zahájila veřejnou nabídku celkem 10 mil. kmenových akcií.

Index S&P 500 si včera připsal 0,5 % na základě očekávání, že se brzy najde řešení řecké dluhové krize. Společnost Caterpillar si připsala 2,3 %, poté, co makléřská společnost zvýšila rating jejích akcií. Akcie společnosti Biogen Idec vystoupaly o 4,1 % poté, co jeden makléř zvýšil rating tohoto titulu. Akcie zdravotnických společností Humana, Wellpoint, Celgene, Coventry Health Care, Baxter a UnitedHealth Group posílily o 3,6 %, 3,2 %, 3,0 %, 2,8 %, 2,7 % a 2,6 % v uvedeném pořadí. Společnost PNC Financial Services ztratila 2,0 % poté, co oznámila své plány na nákup americké divize retailového bankovnictví od Royal Bank of Canada za 3,45 mld. USD. Akcie bankovního sektoru klesaly. Morgan Stanley, Goldman Sachs, Wells Fargo, JPMorgan Chase a Bank of America přišly o 1,9 %, 1,5 %, 1,4 %, 0,8 % a 0,8 % v uvedeném pořadí.

Evropské akciové trhy: očekává se, že otevřou výše

Očekává se, že evropské trhy otevřou na vyšších úrovních. DAX pravděpodobně otevře o 14 bodů výše a CAC o 6 bodů výše.

Investoři očekávají index ekonomického sentimentu ZEW z Německa a eurozóny a peněžní zásobu ze Švýcarska.

Společnost K+S oznámila, že prodá svou divizi zahradních hnojiv Compo soukromé evropské investiční společnosti Triton.

Společnost Compagnie de Saint-Gobain se kvůli „nepříznivým podmínkám na trhu“ rozhodla odložit na neurčito primární veřejnou nabídku akcií své divize na výrobu skleněných lahví Verallia.

Nokia prohlásila, že v druhé polovině roku uvede na trh svůj první mobilní telefon s platformou Microsoft Windows a že masově se bude výrobek dodávat v roce 2012.

Podle City A.M. přijala společnost UBS v uplynulých 18 měsících více než 1 000 nových zaměstnanců do své divize investičního bankovnictví v kontinentální Číně.

Indická dceřiná společnost koncernu Siemens oznámila, že od společnosti Delhi Cargo Service Centre získala zakázku na dodávku řešení pro manipulaci s materiálem v novém nákladovém komplexu na mezinárodním letišti v Dillí.

Noční obchodování na devizových trzích: EUR se obchoduje výše

Euro se dnes ráno vůči USD obchodovalo na vyšších úrovních poté, co čelní evropští představitelé ujistili investory, že k bankrotu Řecka nedojde. Měna dále posílila díky očekáváním trhu, že makrodata, která mají být zveřejněna zítra, ukážou, že v dubnu došlo v eurozóně k nárůstu průmyslových objednávek.

JPY se vůči USD obchodoval o 0,1 % výše. Trh očekává, že dnešní údaje ukážou, že v USA došlo v květnu k poklesu prodeje stávajících domů.

V 6 hod. ráno se EUR vůči USD obchodovalo o 0,3 % výše na úrovni 1,4341 USD, zatímco GBP se vůči USD obchodovala o 0,1 % výše na úrovni 1,6213 USD. EUR se vůči GBP obchodovalo o 0,2 % výše na úrovni 0,8846 USD.

AUD se vůči USD obchodoval o 0,3 % níže poté, co zápis z jednání RBA naznačil, že další zpřísňování měnové politiky není naléhavé.

Aktuální makrodata

Výkonná rada MMF bude na svém zasedání 28. června 2011 volit nového generálního ředitele

Výkonná rada Mezinárodního měnového fondu se sejde 28. června 2011, aby zahájila konečný výběr nového generálního ředitele.

Papandreou stojí před hlasováním o důvěře

Řeckého premiéra George Papandreoua čeká dnes v řeckém parlamentu hlasování o důvěře.

Fitch možná přistoupí k přehodnocení ratingu USA

Agentura Fitch Ratings upozornila, že pokud do 2. srpna 2011 nebude zvýšen dluhový strop USA, pak by mohla přistoupit k přehodnocení ratingu USA.

Japonsko přislíbilo pomoc eurozóně

Japonský ministr financí Jošihiko Noda naznačil, že Japonsko bude i nadále poskytovat pomoc a podporu eurozóně v jejím boji o ukončení dluhové krize, např. odkupem dluhopisů ze záchranného fondu eurozóny.

Na další zpřísnění dojde, ale není naléhavé, píše se v zápisu z jednání RBA

Zápis z posledního jednání australské centrální banky RBA naznačuje, že Výbor pro měnovou politiku má pocit, že další zpřísnění bude v určitém okamžiku zapotřebí, ale není zatím nijak naléhavé.

 

Autor článku

Články ze sekce: INVESTICE