Čína nadále pohání německé automobilky

27.06.2011 | , Fio banka
INVESTICE


Rychle rostoucí čínský trh se postupně stává hlavním hřištěm pro všechny významné světové automobilky...

...

Tento okamžik se rychle blíží i v případě Mercedes-Benz, dceřinné společnosti koncernu Daimler (DAI). Případ německé firmy je však specifický tím, že oproti americkým konkurentům zaznamenává v Číně úspěch s modely, které se dobře uplatňují i v Evropě a ostatních vyspělých částech světa. General Motors (GM) naopak vydělává na automobilech, které jsou navržené specificky pro čínský trh.

Úspěch německých vozů ukazuje na důležitou skutečnost. Čína nebude pouze největším, nýbrž i nejbohatším trhem na světě.

CEO Daimleru, Dieter Zetsche, prohlásil, že se Čína do roku 2015 stane největším trhem Mercedesu. Prozatímní výsledky nasvědčují tomu, že jeho optimismus má reálné základy. Mercedes během roku 2010 v Číně zdvojnásobil počet prodaných vozů na 148 400 a v prvním kvartálu 2011 zaznamenal další růst o 86 %. Společnost má v posledních měsících problémy vůbec uspokojit rostoucí poptávku.

Daimler se v Číně pokouší uchytit ve více oblastech, než jen v luxusních vozech. Uzavřel například dohodu s čínským výrobcem baterií BYD, se kterým chce vyrábět elektromobily. Projekt má podporu čínské vlády, která si již objednala 100 tisíc vozů.

Akcie DAI dnes oslabují o 0,15 % na 48,945 EUR.

Zdroj: CNN Money


Miloslav Veselý
Fio banka, a.s.

Autor článku

Veselý Miloslav  

Články ze sekce: INVESTICE