Makro: Ceny nemovitostí ve Spojeném království stagnovaly

30.06.2011 | , X-Trade Brokers
INVESTICE


Ceny nemovitostí v červnu stagnovaly a oproti stejnému období loňského roku setrvaly v poklesu, uvedl přehled britských stavebních společností....

...Sezónně očištěný index HPI nezaznamenal žádnou změnu, po zvýšení o 0,3% v květnu. V meziročním srovnání zmírnil pokles o 0,1% na -1,1%. Výsledek předčil negativní očekávání -1,3%.

Průměrná cena typického rodinného domu oproti květnu vzrostla o tisíc liber na 168 205 liber, ve srovnáním s 170 111 liber ve stejném období před rokem. Klíčový tříměsíční ukazatel změn rostl o 0,3%, pomaleji než o 0,6% před měsícem.

Podle Nationwide zůstává trh s bydlením v útlumu, o čem svědčí slabá poptávka po hypotečních úvěrech v posledních měsících. Rozpočty domácností zůstávají pod tlakem, inflace roste dvakrát rychleji než mzdy. Přetrvává nejistý hospodářský výhled a pravděpodobnost, že Bank of England zvýší úrokové sazby. Na nabídkové straně trhu s bydlením je situace stabilní, protože nízké ceny omezují příliv nemovitostí na prodej.

Oddělená statistika Bank of England uvedla, že se počet schválených úvěrů na bydlení se v květnu zvýšil o 493 na 45 940, setrval pod šestiměsíčním průměrem 45 957 a kompenzoval propad o 1 898 v dubnu.

Hodnota zajištěných úvěrů pro fyzické osoby rostla o 1,1 miliardu liber a předčila šestiměsíční průměr +0,8 mld. liber i konsenzuální předpověď +0,7 mld. liber. Meziroční růst setrval na stabilní úrovni 0,7%. Poptávka po spotřebitelských úvěrech byla slabá. Hodnota poskytnutých půjček se zvýšila pouze o 0,2 mld liber, ve srorvnáním s 0,4 mld. liber v průběhu posledních šesti měsíců. V meziročním srovnání růst zmírnil o 0,1% na 1,4%.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE