Týden na komoditních trzích

04.07.2011 | , Colosseum, a.s.
INVESTICE


Nárůst ceny o téměř 4 dolary zaznamenal v rámci minulého týdne nejaktivnější futures kontrakt na WTI americkou lehkou ropu na burze New York...

Ropa
Nárůst ceny o téměř 4 dolary zaznamenal v rámci minulého týdne nejaktivnější futures kontrakt na WTI americkou lehkou ropu na burze New York Mercantile Exchange. Zmíněné mělo tři zásadní příčiny. První bylo čtvrteční hlasování řeckého parlamentu, na němž řečtí zákonodárci odhlasovali další drastické škrty v rozpočtu, jež byly podmínkou pro poskytnutí nové finanční pomoci ze strany Evropské unie, která by měla zabránit stále více hrozícímu bankrotu řecké ekonomiky. Druhým důvodem pak bylo očekávání příchodu dnešního svátku ve Spojených státech, tzv.Dne nezávislosti, jež bývá obvykle spojen s nárůstem poptávky a vyšší spotřebou pohonných hmot. Poslední příčinou dvoudenního růstu ceny černého zlata, největšího za posledních 7 týdnů, byla v minulém týdnu zpráva amerického ministerstva pro energetiku, podle které klesly v předešlém týdnu dodávky ropy v U.S. téměř třikrát více, než se čekalo. Zásoby ropy zaznamenaly v týdnu končícímu 24.6. čtvrtý po sobě jdoucí pokles na celkových 359,47 miliónů barelů. Poslední obchodní seanci minulého týdne uzavřela WTI americká lehká ropa na burze Nymex na hodnotě 94,94 dolarů za barel.

Kukuřice
Největším měsíčním poklesem ceny od roku 2008 uzavřel v minulém týdnu obchodování nejaktivnější futures kontrakt na kukuřici na burze Chicago Board of Trade. Důvodem byla zpráva amerického ministerstva zemědělství (USDA), týkající se odhadu vývoje zásob a výsevu kukuřice v U.S. pro letošní rok, jež ve výsledku předčila očekávání analytiků oslovených agenturou Bloomberg. Podle zprávy USDA z minulého týdne oseli američtí farmáři kukuřicí až 92,282 miliónů akrů, což představuje nárůst o 1,8 % oproti odhadu analytiků. Jedná se zároveň o druhou největší kukuřicí osetou plochu v U.S. od roku 1944. Zásoby kukuřice ve Spojených státech dosáhly k 1.červnu objemu 3,67 miliard bušlů, což je o celých 12 % více, než činil odhad. V rámci posledních tří obchodních seancí minulého týdne oslabila cena kukuřice na burze CBOT o 56,55 centů na uzavírací cenu 596,75 centů za bušl.

Měď
Prudký nárůst ceny zaznamenal v průběhu předešlého týdne zářijový futures kontrakt na měď na burze Comex division New York Mercantile Exchange. Pozitivní byl pro vývoj ceny mědi všeobecný optimismus na finančních a komoditních trzích podpořený mezi jinými schválením úsporných opatření ze strany Řecka, jež by mělo přinejmenším dočasně odvrátit bankrot této předlužené země a navrátit finanční stabilitu evropské měně. Pozitivně pro vývoj ceny mědi vyzněly v minulém týdnu také zprávy o vývoji trhu s nemovitostmi v U.S., konkrétně s rodinnými domy a zprávy o vývoji japonského průmyslu. Prodeje stávajících domů vzrostly v dubnu o 8,2 procenta, japonský průmysl pak posílil v květnu v porovnání s dubnem o 5,7 procenta, což bylo nejrychlejší tempo růstu od roku 1953. Zářijový kontrakt mědi tak na základě výše zmíněného v průběhu minulého týdne posílil o 18,7 centů na uzavírací cenu 430,25 centů za váhovou libru.

Colosseum a.s.

Autor článku

Robert Černík  

Články ze sekce: INVESTICE