Grafy, které stojí za povšimnutí

21.07.2011 | , Colosseum, a.s.
INVESTICE


  V posledních několika týdnech procházejí finanční trhy obdobím zvýšené volatility a nervozity. Řada investorů vyčkává a zdráhá se …

 

V posledních několika týdnech procházejí finanční trhy obdobím zvýšené volatility a nervozity. Řada investorů vyčkává a zdráhá se vstoupit do trhu. V podobných chvílích bezesporu nezaškodí podívat se na trhy z jiného úhlu pohledu. Na následujících řádcích se odpoutáme od denních grafů a podíváme se na vybrané trhy optikou grafů týdenních.

Bavlna pod prodejním tlakem

Cena bavlny se na počátku března vyšplhala na několikaleté maximum. Po extrémně prudkém zhodnocení ovšem přišla korekce. Vytvořil se support na úrovni kolem 120 centů. Ke konci června byl proražen a cena poklesla na support na úrovni 38,2% korekce předchozího růstu. V průběhu minulého týdne byla i tato hranice pokořena a komodita pokračuje v poklesu. 20týdenní klouzavý průměr již míří k jihu a cena prolomila i 50týdenní klouzavý průměr, který zatím stále roste. Další nejbližší support se nachází na 50% korekci předchozího růstu (hodnota kolem 90 centů za libru). Bavlna se nachází v sestupném trendu, který ještě nemusí být u konce.

Obrázek 1: Cena bavlny – týdenní graf upravený o efekt rolování (Zdroj:CSI)
 

Růstový trend zlata pokračuje

Cena zlata se nachází již několik měsíců v silném růstovém trendu. Vzhůru míří 50týdenní i 20týdenní klouzavý průměr. V průběhu minulého týdne se zlato vyšplhalo na nové historické maximum a překonalo rezistenci na úrovni květnového maxima. Komodita by mohla pokračovat v růstu i v následujících týdnech.

Obrázek 2: Cena zlata - týdenní graf upravený o efekt rolování (Zdroj:CSI)
 

Trh s kávou v korekční fázi

Za pozornost stojí na komoditních trzích bezesporu i trh s kávou. V průběhu května jsme se stali v případě kávy typu Arabica i Robusta svědky několikaměsíčních maxim. Následoval pokles. Byla proražena hranice podpory na 260 centech a uptrendová linie (káva Arabica). Vzápětí se vytvořil support na úrovni 38,2% korekce předchozího růstu. 20týdenní klouzavý průměr se otočil k jihu. 50týdenní míří stále vzhůru. 50týdenní průměr je další podpůrnou hranicí. Při jeho případném proražení je nejbližší support na úrovni 50% korekce předchozího růstu (přibližně 230 centů za libru). Korekce může pokračovat.

Obrázek 3: Cena kávy Arabica - týdenní graf upravený o efekt rolování (Zdroj:CSI)
 

Velmi podobné situace jsme svědky i v případě kávy typu Robusta. Po dosažení několikaměsíčního maxima v květnu letošního roku následoval pokles, přičemž se vytvořil support na úrovni kolem 2220 dolarů. Pokud dojde k jeho proražení, potom se další velmi silná hranice podpory nachází na úrovni kolem 2160 dolarů. Zde je 38,2% korekce předchozího růstu, uptrendová linie a 50týdenní klouzavý průměr. Po případném proražení těchto úrovní by komodita mohla pokračovat v poklesu.

Obrázek 4: Cena kávy Robusta - týdenní graf upravený o efekt rolování (Zdroj:CSI)
 

Pomerančový koncentrát zůstává nadále velmi silný

Pomerančový koncentrát se již několik měsíců nachází v silném růstovém trendu, který je potvrzen 50týdenním i 20týdenním klouzavým průměrem. V posledních týdnech jsme svědky prudkého růstu. Při korekcích je možné zvážit vstup do long pozic.

Obrázek 5: Cena FCOJ - týdenní graf upravený o efekt rolování (Zdroj:CSI)
 

O zajímavé situace není nouze ani na akciových trzích

Na akciových trzích jsme aktuálně svědky situace, kdy jsou indexy řady rozvinutých zemí silnější než akcie některých rozvíjejících se ekonomik. V případě futures na akciové indexy rozhodně zaujme Hang Seng Index, který se nyní nachází na velmi silném supportu na úrovni kolem 22 000 bodů. 50týdenní klouzavý průměr směřuje vzhůru, 20týdenní se již otočil k jihu. Při případném proražení se nejbližší hranice podpory nachází na úrovni 20 000 bodů.

Obrázek 6: Index Hang Seng (Zdroj:CSI)
 

Z technického pohledu je na tom ještě hůře brazilský akciový index Bovespa. Ten prorazil v posledních týdnech hranici podpory na úrovni 38,2% korekce předchozího růstu a support na úrovni kolem 64 000 bodů a pokračuje v poklesu. Dolů již směřuje 20týdenní i 50týdenní klouzavý průměr. Aktuálně se index blíží k poslední významné hranici podpory na úrovni 61,8% korekce předchozího růstu.

Obrázek 7: Index Bovespa (Zdroj:CSI)
 

VÝSLEDKY MINULÉHO OBDOBÍ NEJSOU ŽÁDNOU ZÁRUKOU PRO BUDOUCÍ VÝVOJ. OBCHODOVÁNÍ NA FINANČNÍCH TRZÍCH JE RIZIKOVÉ. MOŽNOST ZTRÁTY NELZE VYLOUČIT A KAŽDÝ OBCHOD JE SPOJEN S URČITÝM RIZIKEM. DŘÍVE, NEŽ SE ROZHODNETE INVESTOVAT, SI PŘEČTĚTE POUČENÍ O RIZICÍCH.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE