Intervence: Japonsko zasáhlo proti silnému JPY

04.08.2011 | , FXstreet.cz
INVESTICE


Jedná se letos již o druhou intervenci japonské centrální banky.

Japonsko - třetí největší ekonomika světa dnes zasáhla proti silnému JPY. Jedná se letos již o druhou intervenci japonské centrální banky na devizovém trhu namířenou proti kurzu domácí měny.

Japonsku již došla trpělivost poté, co v minulých dnech japonští činitelé upozorňovali, že jejich měna vzrostla natolik, že ohrožuje oživení tamní ekonomiky způsobené březnovým zemětřesením. Nicméně tato prvotní slovní intervence nepomohla a tak dnes za řadu musela přijít „hrubá síla“.

Japonský ministr Jošihiko Noda uvedl, že Tokio uvědomilo o intervenci své zahraniční partnery, avšak jednalo tentokrát na vlastní pěst, aby zasáhlo proti "spekulativním a škodlivým pohybům měny".  Podle zdrojů agentur Japonská centrální banka prodala na trhu přes 1 bilion jenů (přibližně 213 miliard Kč). Měnový pár na intervenci samozřejmě ihned reagoval silním posílením až na dvoutýdenní maxima nad cenovou úroveň 79.00 z  předchozí úrovně 77,10.  Dle předpokladu bude japonsko zřejmě dál prodávat své JPY v obchodní seanci v Evropě a v New Yorku a tak lze očekávat další možné posílení.


Centrální banka navíc rozhodla o dalším zmírnění měnové politiky i když úroková sazba zůstává na rekordním minimu 0-0,1 procenta, tak Japonsko zvýší svůj program nákupů dluhopisů na trhu o 50% na 15 bilionů jenů a o 5 bilionů také posílí program, v němž nabízí bankám levné úvěry.

Autor působí ve forex společnosti fxstreet.cz

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE