Managed Futures – investice třetího tisíciletí?

20.08.2003 | , Colosseum, a.s.
INVESTICE


Pokud investujete do akcií, dluhopisů nebo podílových fondů, tento článek pro vás možná bude jedním z nejzajímavějších, jaké jste kdy o investování četli. Dozvíte se informace, které vás učiní lepším investorem a...

...otevřou vám dveře do světa, který ne každý zná.

Pokud investujete do akcií nebo dluhopisů, zvažte investici do managed futures. Praxe bank, pojišťoven či fondů a teoretické studie renomovaných firem a univerzit dokazují, že investování do managed futures vedle akcií či dluhopisů má pozitivní vliv na vaše portfolio. Můžete dosáhnout snížení rizika i zvýšení výnosu.

Stále více investorů využívá možnosti investovat do managed futures a v současné době je tímto způsobem spravováno zhruba 40 miliard dolarů. Ještě před několika lety byl tento typ investice vyhrazen lépe informovaným institucionálním investorům jako jsou banky nebo investiční společnosti, avšak díky vzdělání a informovanosti veřejnosti tento produkt nachází své zájemce i v řadách soukromých investorů a nefinančních firem.

Co to je "managed futures"
Managed futures
je správa vašich peněz (asset management) profesionálním manažerem na trzích futures kontraktů. Obchody probíhají přímo na vašem individuálním účtu nebo prostřednictvím poolu nebo fondu (v ČR zatím není povoleno) a obchoduje se s futures kontrakty nebo opcemi na měny, dluhopisy, akciové indexy nebo komodity. Obchody mohou být jak krátkodobé či intradenní, tak dlouhodobé poziční. Každý správce má svoji vlastní unikátní obchodní strategii, popř. více investičních strategií (programů). Tradičně je toto investování rozšířeno v USA, kde peníze spravují tzv. CTA (Commodity Trading Advisor), v ČR tuto činnost může provádět obchodník s cennými papíry s licencí na asset management (obhospodařování portfolií), který má zároveň povolení obchodovat deriváty. Tento produkt zatím v ČR není příliš známý, ale již zde existuje několik firem, které tento typ investic nabízejí. Mezi klienty managed futures patří díky vyšší kapitálové náročnosti větší soukromí klienti, firmy a institucionální investoři.

Hlavní příčiny růstu zájmu o managed futures
Růst zájmu o managed futures v poslední době má jednu hlavní příčinu. Mnoho akciových investorů poznalo, že akcie patří k nejvýnosnějším investicím pouze v dlouhém období a krátkodobě jsou vysoce riskantní. Dlouhé období se pro mnoho lidí ukazuje jako příliš dlouhé. Akcie od roku 2000 zažily nejhorší pád od roku 1929 a i přes růst v posledních měsících analytici nepředpovídají návrat býčího trendu z 90.let, kdy běžné výnosy dosahovaly dvouciferných čísel. Naopak, mnoho renomovaných firem odhaduje, že výnosy akcií budou ještě mnoho let stagnovat. Historické statistiky tyto odhady potvrzují, protože po tak výrazném propadu nikdy ihned nezačal silný růstový trend, ale nastala "doba ledová", kdy akciové kurzy i přes několikaměsíční růstové trendy (jakého jsme svědky například nyní) poté stejnou dobu klesaly a dlouhodobě tedy stagnovaly. Právě v tomto obtížném investičním prostředí ukazují své výhody managed futures.

V každém investičním prostředí se vyplatí investovat do jiných instrumentů
Devadesátá léta 20. století byla obdobím akcií, poslední roky přály dluhopisům. Jaké budou zajímavé investiční instrumenty pro dalších 5 - 10 let? Svět se začíná orientovat na tzv. investice orientované na absolutní výnos. Příkladem mohou být například managed futures. Co to znamená orientace na absolutní výnos? Vždyť manažeři podílových fondů se také orientují na výnos. Hlavním rozdílem je, že správci managed futures se snaží dosáhnout každý rok výnosu bez ohledu na to, kam jde celkový trh. Futures trhy dlouhodobě žádný trend nemají, proto jakýkoliv dlouhodobý výnos není zásluhou trhu, ale umění správce. Zatímco u akcií je ztráta 4% při poklesu trhu o 12% tradičně považována za úspěch a překonání trhu, v odvětví absolutních výnosů je takový výsledek neúspěchem. Také dosáhnout výnosu 5% při riziku 30% je neúspěchem. Jaký je tedy cíl? Dosáhnout co nejvyššího zisku vzhledem k podstupovanému riziku bez ohledu na situaci na trhu. Světová špička dokáže vydělávat například 20 - 30% p.a. při riziku 10 - 15%, ale špičkový je i výnos 8 - 12% při riziku 2 - 3%.

Přednosti managed futures

  • Investice do managed futures je zajímavá jak samostatně, tak i jako součást portfolia cenných papírů. Jako samostatná investice je managed futures atraktivní tím, že bez ohledu na růst či pokles akciového, dluhopisového, měnového nebo komoditního trhu správci obvykle dosahují výnosu. Navíc výnosu, který je vzhledem k podstupovanému riziku zajímavý. Je známé, že investování do futures je vysoce riskantní, a proto jsou i managed futures vnímány jako agresivní a velmi riskantní investice. Přitom je faktem, že většina managed futures programů je méně riskantní než například investice do podílového fondu investujícího pouze do akcií. Vždy záleží na konkrétním správci a jeho investiční strategii. Jsou programy vysoce agresivní a naopak takové, které jsou podobně bezpečné jako nákup dluhopisů. Obchodování s futures poskytuje vysoký pákový efekt a může být velmi riskantní v rukou začínajícího obchodníka s malým kapitálem. Profesionální správci však do trhu umísťují v průměru 10 - 30% kapitálu a neriskují v jednom obchodu více jak 1 - 2% kapitálu a i přesto dosahují solidních výsledků s přijatelným rizikem.
  • Další výhodou managed futures je okamžitá likvidita vaší investice. Obchody probíhají na vašem účtu u brokera, kdykoliv tak můžete otevřené obchody ukončit a během několika dní převést peníze zpět. Za tyto převody nejsou účtovány poplatky za výběr, jako je to obvyklé u fondů. Velkým plusem je transparentnost. Na vašem účtu můžete sledovat jaké obchody manažer provádí, jaké jsou účtovány poplatky. Váš účet máte plně pod kontrolou, nic není skryto jako v případě fondů.
  • Ještě zajímavější je však investování do managed futures v rámci portfolia cenných papírů. V mnoha studiích renomovaných společností i univerzitních profesorů je dokázáno, že pokud do tradičního portfolia akcií a dluhopisů přidáte managed futures, sníží se celkové riziko portfolia a přitom může výnos zůstat zachován nebo se ještě zvýšit. Jako příklad lze uvést studie prof. Lintnera z Harvardské univerzity, studie Managed Account Reports (renomované skupiny z USA), studie Goldman Sachs či studie Chicago Mercantile Exchange. Všechny docházejí k závěru, že začlenění managed futures do portfolia akcií a dluhopisů má pozitivní vliv v podobě snížení rizika a při zachování či zvýšení výnosu. Tento "zázrak" do jisté míry popírá magický investorský trojúhelník výnos-riziko-likvidita, kde jednu vlastnost můžete zlepšit pouze za cenu zhoršení jiné (vyšší výnos pouze při vyšším riziku nebo nižší likviditě). Čím je tohoto "zázraku" dosaženo? Nejde o žádný zázrak, ale o uplatnění teorie portfolia. Zjednodušeně řečeno, pokud do portfolia přidáte investici, jejíž výnosy nejsou svázány (korelovány) s výnosy ostatních investic, celkové riziko portfolia klesne. A výnosy managed futures nejsou nijak závislé na výnosech akciového nebo dluhopisového trhu. Při zajímavém výnosu managed futures tak může dojít k výše uvedenému "zázraku", kdy klesne riziko a zároveň se zvýší výnos. Tohoto efektu úspěšně využívají banky a další institucionální investoři a v posledních letech i tak konzervativní instituce jako jsou americké penzijní fondy.

Jak do managed futures investovat
Jak již bylo výše uvedeno, investice do managed futures je finančně náročnější než např. do fondu nebo na termínový účet. Minimální investice se pohybují kolem 30 - 100 tisíc USD, ale mezi zavedenými manažery není výjimkou minimální vklad 1 - 5 miliónů USD a někteří manažeři již vklady nepřijímají (zvýšení obejmu prostředků ve správě by zhoršilo výsledky strategie, tj. stávajících klientů). Příčina je jednak v určení tohoto produktu pro institucionální investory, pro které jsou tyto částky "drobné" a hlavní důvod je ve velikosti trhů a řízení rizik. Velikosti kontraktů na futures trzích jsou značné a zálohy na 1 obchod se pohybují v tisících dolarů, proto pro vytvoření portfolia instrumentů jsou nutné desítky tisíc dolarů. Zvýšením částky na statisíce dolarů lze aplikovat techniky money managementu, které umožní zejména další snížení rizika. Poplatky spočívají v odměně za správu (cca 1,5 - 2% ročně z objemu investice) a odměně ze zisku (obvykle 20 - 50%). Pokud máte zájem investici do managed futures vyzkoušet, obraťte se na tuzemského licencovaného obchodníka s cennými papíry, který se na managed futures specializuje. Zde se na základě vašeho investičního profilu (požadovaný výnos / riziko / velikost investice / časový horizont) dozvíte, ke kterému manažerovi nebo jakým stylem je pro vás vhodné investovat, jak si otevřít účet a další technické detaily.

Nevýhody managed futures
Zatím jsme hovořili pouze o výhodách. Pro mnoho investorů je nevýhodou, a to zásadní, velikost minimální investice. Pokud nechcete investovat alespoň 1 milión Kč, je lepší se poohlédnout jinde. Dále je nutné si uvědomit, že většina investičních strategií managed futures je dlouhodobá. Není vhodné tímto způsobem investovat prostředky, které máte volné na několik měsíců. Optimálním investičním horizontem je zhruba 1 - 2 roky. Žádný manažer nevydělává ve 12 měsících v roce, a proto je nutné být trpělivý a nechat peníze pracovat delší dobu, abyste mohli očekávat dosažení zisku. V krátkém období (několik měsíců) je možné, že se váš účet bude nacházet ve ztrátě. Záleží v jakém období do programu vstoupíte. Vhodné je vstupovat v neúspěšném období (propadu) úspěšného manažera. Riziko je nezbytnou součástí každé investice, a proto nelze očekávat, že vám někdo v managed futures zaručí dosažení výnosu nebo dokonce bude garantovat nemožnost ztráty. Pokud se někdo takový objeví, rychle pryč. Očekávaný výnos můžete posoudit podle druhu obchodní strategie a výnosů manažera v historii, avšak vždy mějte na paměti: minulé výnosy nejsou zárukou zisků v budoucnosti.

Závěr
Managed futures
jsou moderní investicí, která stále více získává na popularitě nejen mezi sofistikovanými institucionálními investory, ale také mezi soukromými klienty. Výhody managed futures jsou zvýrazněny zejména v současném investičním prostředí, kdy na akciovém trhu panuje nejistota a trhy dluhopisů a termínových vkladů nabízejí nízké výnosy.

Pro kapitálově silného investora s investičním horizontem delším jak 1 rok je managed futures velmi zajímavou investicí, zejména jako doplněk portfolia akcií nebo dluhopisů.

Autor článku

Štěpán Pírko  

Články ze sekce: INVESTICE