Hewlett-Packard - radipní změny, snížený výhled

19.08.2011 | , Fio banka
INVESTICE


Hewlett-Packard včera po zavření trhu zveřejnil výsledky za třetí kvartál svého fiskálního roku. Výsledky sice naplnily očekávání,...

...pozornost si však vyžádal možný spin-off divize osobních počítačů, ukončení výroby smartphonů a tabletů, oznámenou akvizici Autonomy a snížený výhled.

Tržby společnosti vzrostly meziročně o 1,50 % na 31,189 mld. USD, což bylo přesně v souladu s analytickými odhady. Společnost vykázala čistý zisk 1,926 mld. USD, který znamenal meziroční nárůst o 8,63 %. Po očištění o mimořádné vlivy by ovšem zisk dosáhl 2,282 mld. USD, což znamená pokles o 11,20 %. Tato hodnota také mírně zaostala za odhady 2,344 mld. USD. Společnost tak dosáhla neočištěného zisku na akcii 93 centů, analytici odhadovali 92,2 centů.
Společnost také oznámila výhled prodejů a zisků za celý fiskální rok. Prodeje se budou pohybovat mezi 127,2 mld. USD a 127,6 mld. USD, analytici přitom odhadovali 129 mld. USD. Zisk na akcii pak dosáhne pouze 4,82 USD až 4,86 USD, když se průměrný odhad pohyboval na 5 USD.
CEO společnosti Leo Apotheker se rozhodl restrukturalizovat H-P od základu. Včera proto oznámil akvizici společnosti Autonomy, která vyvíjí vyhledávací software, a zároveň zvažuje spin-off divize osobních počítačů. Navíc pak přeruší výrobu produktů založených na softwaru WebOS, což znamená i tablety a smartphony. Pokles prodejů osobních počítačů zaznamenaly všechny společnosti operující na tomto trhu, u druhých dvou produktů zase panuje nadvláda společnosti Apple. Odstoupení od systému WebOS navíc znamená další významnou změnu ve strategii, kterou Leo Apotheker odhalil před pěti měsíci. Tento operační systém měl totiž být postupně páteří každého počítače vyrobeného H-P, nicméně včera prohlásil, že implementace softwaru by si vyžádala další investice, které by však mohla společnost využít jinde.
H-P kupuje Autonomy za 42,11 USD za akcii, což znamená 64 % prémii vůči ceně při včerejším closu. Celková hodnota transakce tak bude 10,3 mld. USD. Autonomy se zabývá vývojem vyhledávacích softwarů, které používá například Coca-Cola, Nestle či americká Komise pro dohled nad cennými papíry SEC.
Počítačová divize společnosti Compaq byla koupená bývalou CEO společnosti Carly Fiorinou v roce 2002 za 17,6 mld. USD. Společnost se díky ní stala největším výrobcem osobních počítačů na světě.

Z analytických společností oslovených agenturou Bloomberg jich 13 doporučovalo náukp a 3 prodej, 19 zaujímalo neutrální stanovisko. Průměrný cíl byl 41,54 USD, což je výrazně níže než 53,89 USD před výsledky minulého kvartálu, kdy ovšem společnost výrazně snížila výhled.

Akcie společnosti (HPQ) včera včetně poobchodní fáze odepsaly 9,59 % na 26,68 USD.

Zdroj: Bloomberg, Hewlett-Packard,


Pavel Šlechta
Fio banka, a.s.

Autor článku

Šlechta Pavel  

Články ze sekce: INVESTICE