Týden na komoditních trzích

29.08.2011 | , Colosseum, a.s.
INVESTICE


Na úroveň třítýdenního maxima posílila v průběhu minulého týdne cena nejaktivnějšího futures kontraktu na měď na burze Comex...

Měď
Na úroveň třítýdenního maxima posílila v průběhu minulého týdne cena nejaktivnějšího futures kontraktu na měď na burze Comex. Příčinami byly optimistická nálada na finančních trzích, spekulace o blížícím se programu kvantitativního uvolňování, zprávy o průmyslové produkci v Číně, kde index výroby, uveřejňovaný HSBC Holdings, dosáhl v měsíci srpnu hodnoty 49,8 bodu, pozitivní výhled silné a stabilní čínské poptávky a nárůst objednávek zboží dlouhodobé spotřeby v U.S. v měsíci červenci o 4 %. Posílení mědi ke konci týdne bylo pak důsledkem spekulací, podle kterých se zvyšuje riziko opětovného vyhlášení stávky v indonéském dole Grasberg, patřícího společnosti Freeport-McMoran Copper&Gold Inc. a zprávou o dva týdny trvajícím snižování zásob mědi, monitorovaných na burze Shanghai Futures Exchange, jež jsou momentálně na nejnižší úrovni od 7.července letošního roku. Páteční obchodní seanci uzavřela měď s prosincovým termínem dodání na hodnotě 411,75 centů za váhovou libru.

Káva
Na úroveň téměř tříměsíčního maxima se v průběhu minulého týdne vyšplhala cena nejaktivnějšího prosincového futures kontraktu na kávu typu Arabica na burze ICE Futures U.S. Hlavním důvodem byly obavy z vývoje stavu zásob. Zásoby kávy monitorované burzou ICE Futures U.S. klesly v průběhu  stávajícího měsíce o 4,2 % a za posledních 12 měsíců se snížily až o 27 %. Export kávy z Vietnamu, jež platí za druhého největšího producenta na světě, oslabil v měsíci srpnu meziročně o 43 %. Pozornost investorů se v současné době soustředí na blížící se konec sklizně kávových bobů v Brazílii, jež je největším pěstitelem a exportérem zmíněné komodity vůbec. K 17.srpnu bylo v Brazílii sklizeno 92 % celkové úrody. Stávající výnos činí 43,9 miliónů kávových pytlů, přičemž celková sklizeň by měla dosáhnout až 47,7 miliónů. Poslední obchodní seanci minulého týdne uzavřel prosincový futures kontrakt na kávu typu Arabica růstem o 3,7 centů (1,3 %) na uzavírací cenu 279,20 centů za váhovou libru.

Pšenice
Na úroveň desetitýdenního maxima vzrostla v průběhu minulého týdne cena prosincové pšenice na burze Chicago Board of Trade. Hlavním důvodem byly spekulace, podle nichž bude mít sucho v oblasti amerických Velkých plání negativní vliv na výsev ozimé pšenice v průběhu následujících dvou měsíců. Sucha trápí zejména oblasti  jižního Kansasu, Oklahomy a Texasu, jež jsou největšími pěstitelskými oblastmi ozimé pšenice v U.S. Negativně vyhlíží také dlouhodobá předpověď počasí pro zmíněné oblasti v následujícím měsíci, očekávající spíše sporadické dešťové srážky. V posledních pěti obchodních seancích vzrostla cena pšenice na burze CBOT o 35,75 centů (4,7 %) na konečných 797 centů za bušl.

Colosseum a.s.

Autor článku

Robert Černík  

Články ze sekce: INVESTICE