Exxon Mobil expanduje do Arktického oceánu

31.08.2011 | , Fio banka
INVESTICE


Exxon Mobil včera podepsal významnou strategickou dohodu s ruskou společností Rosneft. Exxon Mobil by díky ní v budoucnu mohl pátrat v ruské...

...části Arktického oceánu po ropě.

Rosneft, společnost ze tří čtvrtin vlastněná státem, je společnost, která dosud těžila ropu pouze v Rusku. V tomto roce Rosneft uzavřel podobnou dohodu (která však nakonec padla) již se společností British Petroleum. Zatímco BP navrhovalo výměnu akcií, Exxon Mobil nabídl výměnu aktiv, těžebních zařízení vlastněných společností, například v Mexickém zálivu či v Texasu. Základ dohody hovoří o investici 3,2 mld. USD do prozkoumávání oblastí East Privnovozemelsky Blocks 1,2 a 3 v Kara Sea a Tuapse License Block v Černém moři formou joint venture, ve kterých bude mír Rosneft podíl 66,7 % a Exxon Mobil 33,3 %. Podle odhadů Rosneftu jsou rezervy prvně zmíněného místa těžby 35,8 mld. barelů ropy a 10,3 bilionů kubických metrů zemního plynu. Podle odhadu BP by tato oblast mohla mít potenciál až 100 miliard barelů ropných ekvivalentů. Oblast Tuapse by mohla podle Rosneft skrývat mezi 2,2 a 7,2 mld. barely. Společnosti ve vyjádření uvedly, že se jedná o nejslibnější a nejméně prozkoumané oblasti celého světa. Kara Sea nyní upoutává pozornost těžařů ropy proto, že led, který jej pokrývá, je očividně na ústupu a eventuální těžba se tak zlevňuje. Společnosti se také dohodly na společné studii zkoumající zásoby ropy v oblasti západní Sibiře. Dále pak vytvoří společné výzkumné centrum v Sankt Petěrburgu na podporu arktických projektů. Podepsání dohody byl přítomen i ruský premiér Vladimír Putin.
Zatímco Vladimír Putin prohlásil, že obě společnosti v oblasti Arktického moře investují až 500 miliard USD, Exxon Mobil se držel při zemi s odhadem desítek miliard USD.
Investice v Rusku, které momentálně produkuje více ropy než Saudská Arábie a je tak největším producentem této komodity na světě (v roce 2009 produkovalo 9,9 mld. barelů denně), provází velké riziko. New York Times popisuje případ, kdy v roce 2006 ruská vláda donutila společnost Royal Dutch Shell prodat 50 % podíl své investice do projektu v oblasti Sakhalin, do kterého Shell investoval deset let času a 20 mld. USD, společnosti Gazprom. Pro Rusko je dohoda znakem nového trendu v těžbě ropy. Otevřenost zahraničním investorům, kteří mají zájem prozkoumávat nekonvenční způsoby těžby ropy a mají zkušenosti s těžbou ropy například v arktických regionech Kanady, může být reakcí na klesající produkci polí na Sibiři.
Podle odhadů USGS, Geologického průzkumu Spojených států, Arktický oceán obsahuje jednu pětinu světových, dosud neobjevených získatelných zásob ropy. Tento potenciál zůstává z velké části nevyužit. Například v oblasti Aljašky je totiž těžba povětšinou zakázána v důvodů ekologických omezení. O dohodu se společností Rosneft měly zájem i již zmiňovaná společnost BP, Royal Dutch Shell a Chevron.
O dohodě musí ještě rozhodnout orgány USA. Těžba v oblasti by pak začala v řádu několika let a skutečný význam této dohody by pak byl jasný ještě za mnohem déle.

Zdroje: Bloomberg, Rosnef, Exxon Mobil, New York Times, EIA, Washington Post


Pavel Šlechta
Fio banka, a.s.

Autor článku

Šlechta Pavel  

Články ze sekce: INVESTICE