Největší konzumenti ropy na světě – zásadním hráčem jsou USA

01.09.2011 | , Colosseum, a.s.
INVESTICE


Zvyšující se ceny ropy na světových trzích jsou požehnáním pro největší exportéry. Pro importéry se naopak stávají problémem, protože …

Zvyšující se ceny ropy na světových trzích jsou požehnáním pro největší exportéry. Pro importéry se naopak stávají problémem, protože nepříznivě ovlivňují inflaci v zemi a obchodní bilanci. Kdo jsou největší konzumenti černého zlata na světě a kde se nejvíce zvyšuje poptávka po ropě? Odpovědi poskytnou následující řádky.

Na obrázku 1 je znázorněn podíl jednotlivých zemí na globální spotřebě ropy v roce 2010. Aktuální statistiky BP uvádějí globální spotřebu ropy v minulém roce na úrovni 87,38 milionu barelů denně. Z obrázku je zřejmé, že jednoznačně největší podíl mají Spojené státy (21,1%). Na druhém místě je Čína (10,6%) a na třetím Japonsko (5%). Ze 13 největších spotřebitelů spadá 7 zemí do kategorie rozvíjejících se trhů. Ještě v roce 2000 to bylo pouhých 5 zemí. Ze srovnání s rokem 2000 dále vyplývá, že podíl Spojených států na spotřebě klesá.

Obrázek 1: Podíl jednotlivých zemí na globální spotřebě ropy v roce 2010 (Zdroj: BP)

Obrázek 2: Podíl jednotlivých zemí na globální spotřebě ropy v roce 2000 (Zdroj: BP)

Význam emerging markets naopak neustále roste. Potvrzuje to i další obrázek, na kterém je znázorněna změna poptávky oproti roku 2009. Globální poptávka se meziročně zvýšila o 3,1 procenta (+2,67 mil. barelů denně) na 87,38 milionu barelů denně. Z údajů je zřejmé, že největší růst poptávky zažívají rozvíjející se ekonomiky. Ty zároveň táhnou vzhůru v posledních letech globální poptávku. Průměrný meziroční růst poptávky v případě 10 zemí s největším růstem činí 10,8 procenta. Za pozornost bezesporu stojí, že se zde objevují kromě menších zemí i Čína, Rusko nebo Brazílie, které patří do desítky největších spotřebitelů ropy na světě (viz. obrázek 1). V případě tří největších spotřebitelů ropy v rámci rozvinutých zemí (USA, Japonsko, Německo) byl nárůst velmi mírný.

Obrázek 3: Změna poptávky oproti roku 2009 (Zdroj: BP)

Z výše uvedených grafů vyplývá, že Spojené státy hrají na trhu s ropou zcela zásadní roli. Svou spotřebou výrazně převyšují jiné státy. USA jsou zároveň třetím největším producentem ropy na světě. V roce 2010 spotřebovaly 19,1 milionu barelů ropy denně. To znamená, že přibližně 4,5% světové populace bylo zodpovědné za 21,1% podíl spotřebované ropy (pozn. pokud by Čína spotřebovávala na obyvatele tolik ropy co USA, potom by její denní spotřeba činila 82,6 milionu barelů, což je hodnota “téměř shodná“ s celosvětovou spotřebou v roce 2010). Přibližně 11,7 milionu barelů denně (61,3% z celkové poptávky) muselo být importováno do USA ze zahraničí. Za největší podíl importované ropy a ropných produktů je zodpovědná Kanada (25%), Saudská Arábie (12%), Nigérie (11%), Venezuela (10%) a Mexiko (9%). Z výčtu zemí je zjevné, že značná část dovážené ropy pochází z poměrně nestabilních regionů (Nigérie, Venezuela). Po přečtení výše uvedených řádků je jasné, proč jsou investory na trzích s ropou tak citlivě vnímány statistiky o hospodářském růstu Spojených států a o tamních zásobách ropy a poptávce. Jakékoliv případné změny ve spotřebě největší ekonomiky světa ovlivňují zcela zásadně celý trh s ropou. Čím dál větší pozornost je ovšem věnována Číně.  

VÝSLEDKY MINULÉHO OBDOBÍ NEJSOU ŽÁDNOU ZÁRUKOU PRO BUDOUCÍ VÝVOJ. OBCHODOVÁNÍ NA FINANČNÍCH TRZÍCH JE RIZIKOVÉ. MOŽNOST ZTRÁTY NELZE VYLOUČIT A KAŽDÝ OBCHOD JE SPOJEN S URČITÝM RIZIKEM. DŘÍVE, NEŽ SE ROZHODNETE INVESTOVAT, SI PŘEČTĚTE POUČENÍ O RIZICÍCH.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE