Makro: Jednání o další pomoci Řecku bylo pozastaveno

05.09.2011 | , X-Trade Brokers
INVESTICE


Rozhovory mezi Řeckem a mezinárodními inspektory o tom, zda plní podmínky pro další finanční pomoc byla pozastavena znepokojením nad výhledem řecké...

...ekonomiky. Pauza v jednáních naznačuje napětí mezi předluženou jihoevropskou zemí a trojkou věřitelů Evropské unie, Mezinárodního měnového fondu a Evropské centrální banky. Pátá mise inspektorů zjistila, že řecká vláda v letošním roce pravděpodobně nesplní cíl rozpočtového deficitu a poté Athény “dočasně opustila“. Ve zprávě uvádí, že Řecko není v prosazování reforem dost důrazné, zejména kritizuje nedostatečný pokrok v privatizaci státního majetku a přípravu důchodové reformy.

Splatnost řeckých dluhopisů je až v březnu příštího roku, což znamená, že země nebude v bezprostředním ohrožení bankrotu, i když neobdrží tento měsíc 8 miliard eur tranše ze záchranného balíku tak, jak bylo plánováno. Jednání ”trojky” a Řecka budou pokračovat v polovině září. Inspektoři zjistili, že schodek rozpočtu Řecka bude v roce 2011 nejméně 8,6% HDP, oproti cíli 7,6% HDP. Řecká vláda sdělila agentuře Reuters, že odhaduje letošní deficit na 8,1-8,2% HDP. Na vině je prý hlubší, než očekávaný pokles ekonomiky.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE