Makro: Ekonomická aktivita zůstává pomalá ve většině oblastí, Fed

08.09.2011 | , X-Trade Brokers
INVESTICE


Béžová kniha americké centrální banky, zpráva o stavu ekonomiky za posledních šest týdnů, popisuje zpomalení růstu hospodářské aktivity ve většině z...

...dvanácti oblastí rezervních bank a slabost v centrální oblasti Atlantiku. Předseda rady guvernérů Ben Bernanke před měsícem poznamenal, že je ekonomika slabší než se očekávalo a politici posoudí způsoby jak podpořit růst a snížit nezaměstnanost na příští schůzce 20.-21. září.

Zvýšená ekonomická nejistota a volatilita na akciových trzích zhoršila krátkodobý výhled v sedmi z dvanácti oblastí. Tvorba pracovních míst se v srpnu poprvé za téměř rok zastavila a míra nezaměstnanosti stagnovala na 9,1%. Služby, které přestavují téměř 90% americké ekonomiky, rostly v srpnu rychleji, než ekonomové předpokládali. ISM dále oznámil, že se výroba minulý měsíc rovněž rozšířila a obě zprávy zmírnily obavy, že ekonomika míří do další recese.

Fed má řadu nástrojů, které mohou být využity, uvedl Bernanke ve svém projevu 26. srpna v Jackson Hole. Většina ekonomů předpokládá, že Fed tento měsíc rozšíří stimul a nahradí v portfoliu krátkodobé státní dluhopisy dlouhodobými dluhopisy, což sníží úrokové sazby hypoték. Centrální banka se v srpnu zavázala držet úrokové sazby na nejnižší úrovni až do poloviny roku 2013 a stimulovat výdaje.

Bernanke ve svém projevu ale současně varoval, že Fed nemůže sám o sobě pomoci 14 milionům Američanů bez práce, nebo oživit trh s bydlením ochromený poklesem cen a vlnou exekucí. Prezident Barack Obama zveřejní dnes na společném zasedání Kongresu plán na podporu zaměstnanosti a oživení hospodářského růstu.

Autor článku

Články ze sekce: INVESTICE