Svatba Volkswagenu a Porsche se odkládá

09.09.2011 | , Fio banka
INVESTICE


Mezi společnostmi Porshe a Volkswagen nedojde do konce roku k plánované fúzi. Volkswagen to včera oznámil na svých stránkách...

...

Pro společnost je dle jejího vyjádření vzhledem k právním problémům momentálně nemožné kvantifikovat ekonomická rizika fúze, a tedy Porsche správně ohodnotit. Pod právními problémy společnost rozumí pokračující soudní spory v Německu a USA kvůli údajné manipulaci trhu. Vzhledem k tomu společnost nepočítá s implementací kroků vedoucích k fúzi a pravděpodobně to kvůli nevykonaným opčním právům přispěje kladně k finančnímu výsledku společnosti. Na finanční výsledek Porsche bude mít neuskutečnění fúze naopak negativní vliv. Obě společnosti se ale vyjádřily ve smyslu, že s fúzí do budoucna nadále počítají.
Zmíněné soudní pře se týkají neúspěšného pokusu o převzetí akcií Volkswagenu. Investoři spekulující na pokles akcií Volkswagenu žalují společnost v USA za ztrátu 1 mld. USD. Němečtí instituciální investoři žalují společnost o 2,5 mld. EUR.
Podle informací německého týdeníku Wirtschaftswoche dnes už podalo 41 velkých institucionálních investorů žalobu na obě společnosti kvůli neuskutečnění fúze, respektive opět manipulace s trhem, která je připravila dohromady o 1,1 mld. EUR.

Akcie Volkswagenu (VOW3) dnes odepisují 0,74 % na 107,15 EUR. Akcie Porsche (PAH3) ztrácí 11,29 % na 39 EUR.

Zdroje: Volkswagen, Bloomberg, Wirtschaftswoche


Pavel Šlechta
Fio banka, a.s.

Autor článku

Šlechta Pavel  

Články ze sekce: INVESTICE