Dánská centrální banka po vzoru ECB podporuje domácí finanční systém

30.09.2011 | , Fio banka
INVESTICE


Finanční krize a její následní vývoj ukázal, že dánské bankovnictví patří mezi ty méně stabilní systémy ležící mimo eurozónu...

...

I proto dánská centrální banka prohlásila, že komerčním bankám poskytne až 400 mld. DKK (cca 73 mld. USD) v rámci dodání pohotovostní likvidity. Chce tak upevnit podlomené zdraví finančních institucí, které ohrožuje zotavení dánské ekonomiky. Již dvě dánské banky během tohoto roku vyhlásily bankrot, který výrazně postihl jejich věřitele. V současné době jsou tak mezinárodní trhy, kde by banky mohly získat potřebnou likviditu, dostupné pouze těm největším hráčům.

Dánové tak byli donuceni ke kopírování postupu ECB, která dodávala velké množství likvidity finančním domům situovaným především v zemích evropské periferie.

Současný likviditní program má zajistit, že banky budou schopny refinancovat své dluhy i poté, co během příštích dvou let vyprší státní záruky na tyto závazky.

Někteří analytici jsou však skeptičtí ohledně reálné účinnosti politiky centrální banky. Podle nich představuje pouze krátkodobé řešení, které bankám nebude stačit k tomu, aby ozdravily své bilance.

Zdroj: Bloomberg


Miloslav Veselý
Fio banka, a.s.

Autor článku

Veselý Miloslav  

Články ze sekce: INVESTICE