Nejvýnosnější komodity posledních 9 měsíců a čtvrtletí

04.10.2011 | , Colosseum, a.s.
INVESTICE


Finanční trhy procházejí v posledních několika měsících opět turbulentním obdobím plným vysoké volatility. Výprodeje zasáhly akciové i …

Finanční trhy procházejí v posledních několika měsících opět turbulentním obdobím plným vysoké volatility. Výprodeje zasáhly akciové i komoditní trhy a nervozita investorů roste. Pod prodejní tlak se dostala většina komodit. Bylo ovšem možné najít i takové, jejichž cena zamířila vzhůru. Přehled výkonnosti za posledních 9 měsíců a čtvrt roku je uveden níže.

V tabulkách je zachycena výkonnost jednotlivých komodit od počátku roku a za poslední čtvrtletí. V levé části je uvedeno zhodnocení/znehodnocení bez vlivu rolování, v pravé části je výsledek o tento efekt upraven. Je zřejmé, že efekt rolování má nezanedbatelný vliv.

V tabulce 1 je zachycena výkonnost zemědělských komodit. Po zohlednění efektu rolování si nejlépe od počátku roku vede kukuřice, která zhodnotila o 4,91%. Na druhém místě je pomerančový koncentrát, který zhodnotil o 1,32%. Nejhoršího výsledku dosáhla naopak pšenice -33,55% a oves -22,91%. Za poslední kvartál si nejlépe vedla rýže 5,23% a řepka EU -0,54%. Nejhůře dopadla káva Robusta -23,12% a kakao -19,46%.

Tabulka 1: Výkonnost zemědělských komodit od počátku roku a za poslední čtvrtletí (Zdroj: CSI)

V tabulce 2 je znázorněna výnosnost sektoru mas. Od počátku roku si nejlépe vede feeder cattle. V posledním čtvrtletí je to live cattle.

Tabulka 2: Výkonnost sektoru mas od počátku roku a za poslední čtvrtletí (Zdroj: CSI)
 

Tabulka 3 obsahuje energetický sektor. Od počátku roku si nejlépe vede benzín (+10,55%) a ropa Brent (+8,83%). Nejhůře je na tom zemní plyn, který ztratil 25,41%. V posledním čtvrtletí zaznamenal nejmenší pokles topný olej (-7,08%), největší pak zemní plyn (-19,28%).

Tabulka 3: Výkonnost energetického sektoru od počátku roku a za poslední čtvrtletí (Zdroj: CSI)
 

V případě kovů se v tomto roce nejlépe daří zlatu (+16,18%), nejhůře pak mědi (-30,18%). Totožné situace jsme svědky i v případě posledního kvartálu.

Tabulka 4: Výkonnost kovů od počátku roku a za poslední čtvrtletí (Zdroj: CSI)
 

Jednoznačným komoditním vítězem prvních 9 měsíců roku je zlato, které zhodnotilo o 16,18%. Nejhůře naopak dopadla pšenice, která propadla o 33,55%. V případě posledního čtvrtletí vévodí žebříčku opět žlutý kov (+11,64%). Nejhůře si pak vedla měď, která ztratila 27,11%.

 


 

VÝSLEDKY MINULÉHO OBDOBÍ NEJSOU ŽÁDNOU ZÁRUKOU PRO BUDOUCÍ VÝVOJ. OBCHODOVÁNÍ NA FINANČNÍCH TRZÍCH JE RIZIKOVÉ. MOŽNOST ZTRÁTY NELZE VYLOUČIT A KAŽDÝ OBCHOD JE SPOJEN S URČITÝM RIZIKEM. DŘÍVE, NEŽ SE ROZHODNETE INVESTOVAT, SI PŘEČTĚTE POUČENÍ O RIZICÍCH.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE