Komodity: Letošní sklizeň americké kukuřice bude vyšší, než se původně očekávalo

05.10.2011 | , X-Trade Brokers
INVESTICE


Na začátku tohoto týdne dosáhla cena kukuřice obchodovaná na Chicagské komoditní burze hodnoty 572,04 USD/100 bušlů, což byla její nejnižší hodnota...

...za posledních deset měsíců. Jen za posledních 5 týdnů tak oslabila tato zemědělská komodita o více než 170 amerických dolarů na 100 bušlů (1 bušl kukuřice je cca 25,4 kilogramů). Tento prudký propad byl způsoben především teplým a suchým počasím, které značně napomohlo zemědělcům při dozrávání a následné sklizni této zemědělské komodity. Ale také se zde samozřejmě projevuje tlak silného amerického dolaru, ve kterém jsou zemědělské komodity kotované.

Dnes ráno vstupovala tato zemědělská komodita na trh za cenu 594,41 USD/100 bušlů. Celé dopoledne se drží v bočním čtyřdolarovém pásmu v rozmezí od 591,70 USD do 595,70 USD/100 bušlů. Prosincový kontrakt na nákup této zemědělské komodity klesl o 0,8%. Nyní se prodává za cenu 587,75 USD/1 bušl. Pro dnešní den se již neočekáváme žádné výraznější propady její ceny. Spíše se bude držet v klidnějším tempu. Letošní úroda americké kukuřice tak překoná letošní odhady, což je značně pozitivní. Opadl tak velký strach z nedostatku této komodity, který zde panoval v první polovině tohoto roku.

Autor: David Hašek ( david.hasek@xtb.cz )

Autor článku

Články ze sekce: INVESTICE