KOMODITNÍ OUTLOOK: IV. Q 2011

30.09.2011 | , Colosseum, a.s.
INVESTICE


Ve třetím čtvrtletí panovala na finančních trzích stále nervozita. Příčinou byly obavy z výrazného zpomalení globální ekonomiky a z návratu recese do Spojených států a Evropy.

Dále pak dluhová krize v Evropě, která vyvolávala spekulace o blížící se bankovní krizi na starém kontinentu. S napětím se čekalo na další program kvantitativního uvolňování, kterého se však investoři nedočkali. Fed pouze změnil strukturu nakupovaných vládních dluhopisů. Za 400 miliard dolarů prodá krátkodobé splatnosti a za získané peníze nakoupí dlouhodobé dluhopisy. V případě rozvíjejících se zemí pokračovala restriktivní monetární politika.

Americké akciové indexy v průběhu posledních třech měsíců poklesly. Nervozitu na trzích způsobovaly primárně makroekonomické faktory. Pod prodejní tlak se dostaly finanční společnosti. Nervozita přála dluhopisům. Prudkého růstu se dočkaly americké i evropské bondy.

V průběhu uplynulého čtvrtletí se příliš nedařilo sektoru komodit. Pod prodejní tlak se dostaly především cyklické komodity, jejichž spotřeba je závislá na vývoji globální ekonomiky. Prudkého propadu jsme byli svědky v případě mědi. Nedařilo se ovšem ani paládiu, platině, kávě Robusta nebo kakau. Sektoru obilovin a olejnin se dramatické výprodeje vyhnuly. Dařilo se zlatu či sektoru mas.

Zajímavé příležitosti přinesl již tradičně i měnový trh. Pod prodejní tlak se dostaly komoditní měny a euro. Z nervozity naopak tradičně těžil americký dolar a japonský jen. Bouřlivého vývoje jsme se stali svědky v případě švýcarského franku, kde prudké posílení na počátku čtvrtletí přinutilo centrální banku k intervenci, která následně měnu srazila na kolena.

Celá analýza je ke stažení níže

Autor článku

Petr Čermák, Boris Tomčiak  

Články ze sekce: INVESTICE