Měď – Makroekonomické faktory zastavily ve 3Q růst

18.10.2011 | , Colosseum, a.s.
INVESTICE


Cena mědi v průběhu třetího čtvrtletí prudce propadla. V únoru letošního roku bylo dosaženo několikaměsíčního maxima. Vrchol z počátku srpna …

Cena mědi v průběhu třetího čtvrtletí prudce propadla. V únoru letošního roku bylo dosaženo několikaměsíčního maxima. Vrchol z počátku srpna byl již níže, následoval prudký pokles a proražení silného supportu na úrovni kolem 390 centů. Na konci září se cena pohybovala na úrovni kolem 325 centů.

Obr. 20: Cena mědi v US centech/libru (Zdroj: Bloomberg)

Cenu kovu ovlivňovaly v průběhu posledního čtvrtletí především obavy ze zpomalujícího globálního hospodářského růstu, návratu recese do Spojených států a dluhové problémy v Evropě, které způsobovaly turbulence na finančních trzích jako celku. Díky zhoršujícím se makroekonomickým faktorům uzavírali investoři své rizikovější pozice, což se negativně odrazilo i na komoditních trzích. Strach z recese se nepříznivě odrazil primárně na cyklických komoditách, přičemž měď byla v jejich čele. Rozvíjející se trhy nadále bojují s vysokou inflací. Úrokové sazby tudíž zůstávají vysoko, což se negativně odráží na ekonomickém růstu. Restriktivní zůstává monetární politika i v Číně, která je jedním z největších spotřebitelů kovu na světě.

V roce 2011 by měla spotřeba růst 4 procentním tempem na 19,8 milionu tun (odhady Abare). Za růst ve druhém pololetí by měla být zodpovědná převážně Čína. V první polovině roku se spotřeba zvyšovala ve Spojených státech a v Německu. Ekonomický růst zde ovšem zpomaluje, což by se mělo odrazit i na spotřebě. Spotřeba mědi v Číně by se v roce 2011 měla zvýšit o 4% na 7,8 milionu tun. V roce následujícím bychom se měli dočkat růstu o 3% na 8 milionů tun. Těžba v dolech by se v roce 2011 měla zvýšit o 5% na 16,9 milionu tun. Vyšší produkce bychom měli být svědky v Africe a Jižní Americe. V roce 2012 bychom měli být svědky růstu produkce o 7% na 18 milionů tun. Produkce rafinované mědi by se v roce 2011 měla zvýšit o 2% na 19,6 mil. tun. V roce následujícím pak o 4% na 20,4 milionu tun.

Obr. 21: Zásoby mědi na LME v tunách (Zdroj: Bloomberg)

Obr. 22: Zásoby mědi v Shanghai v tunách (Zdroj: Bloomberg)

 Z grafů o zásobách monitorovaných LME je zřejmé, že zásoby v posledním čtvrtletí stagnovaly. Vývoj v Šanghaji byl v průběhu uplynulých 3 měsíců odlišný. Tamní zásoby se mírně zvýšily. Na konci června poklesly na několikaměsíční minimum. Potom následoval růst.

Globální ekonomický růst zpomaluje. Evropě i Spojeným státům hrozí návrat recese. Na rozvíjejících se trzích jsme stále svědky vyšší inflace a restriktivní měnové politiky. Inflační tlaky nicméně pozvolna polevují. Finanční trhy i nadále znervózňuje dluhová krize v Evropě. Makroekonomické faktory jsou v popředí. Mohou během chvíle otočit vývoj na komoditních trzích o 180 stupňů a určit směr na několik dalších měsíců. S napětím se sledují především kroky Fedu, který by mohl v následujících 3 měsících představit další kolo kvantitativního uvolňování. Pod drobnohledem je i monetární politika jiných centrálních bank. Vyloučit nelze ani nové fiskální stimuly. Zcela zásadní je pak vývoj v předlužené eurozóně. Výrazné změny výše uvedených faktorů mohou mít na komodity zcela zásadní vliv. Volatilita na trzích pravděpodobně přetrvá. Měď se dostala do dlouhodobého sestupného trendu. Výprodeje v září byly extrémní. Korekce vzhůru je v následujících měsících pravděpodobná. Zcela zásadní budou pro komoditu i nadále makroekonomické faktory, které budou působit na finanční trhy jako celek. Případné fiskální stimuly, kvantitativní uvolňování 3.0, dočasné vyřešení situace v předlužené Evropě či snižování úrokových sazeb v rozvíjejících se zemích by bylo pro komoditu pozitivní zprávou.
 

Tento text čerpá z publikace Colosseum Outlook - unikátního přehledu dění na nejdůležitějších komoditních a finančních trzích, a to včetně očekávaného vývoje. Colosseum Outlook je volně ke stažení.

VÝSLEDKY MINULÉHO OBDOBÍ NEJSOU ŽÁDNOU ZÁRUKOU PRO BUDOUCÍ VÝVOJ. OBCHODOVÁNÍ NA FINANČNÍCH TRZÍCH JE RIZIKOVÉ. MOŽNOST ZTRÁTY NELZE VYLOUČIT A KAŽDÝ OBCHOD JE SPOJEN S URČITÝM RIZIKEM. DŘÍVE, NEŽ SE ROZHODNETE INVESTOVAT, SI PŘEČTĚTE POUČENÍ O RIZICÍCH.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE