Technická analýza: Akciový index S&P 500

23.10.2011 | , FXstreet.cz
INVESTICE


V posledním období jsou změny a cenová volatilita hodně ovlivňované aktuálními zprávami z Evropy.

Máme za sebou třetí týden v řadě, který skončil v zeleném. Posledních pět obchodních dní cena zůstala v úzkém rozpětí 1198-1239. Páteční prolomení a uzavření nad hladinou 1230, které bylo podpořené slušným objemem obchodů, je významné. V posledním období jsou změny a cenová volatilita hodně ovlivňované aktuálními zprávami z Evropy – dluhy v Evropě a Řecko stokrát jinak a vždy stejně. Díky tomu jsme již zažili několik falešných prolomení – 3. a 4. října na indexu S&P 500 a minulý týden na indexu Vix - a proto je ještě nutné počkat, jaké zprávy přijdou z aktuálně probíhajícího summitu v Evropě a jak je trh vyhodnotí.

V případě, že cena sestoupí pod 1170, tedy pod 20-ti a 50-ti denní klouzavé průměry, připadá v úvahu další možnost propadu a otestování letošních minimálních cen v oblasti 1100-1070. Nyní se tato varianta nezdá příliš pravděpodobná, ale při volatilním období, kdy je cena „tažená“ politickými zprávami a ke změnám dochází náhle, nelze ani tuto možnost opomenout.


Graf indexu S&P 500

Index volatility Vix (index strachu) zůstává medvědím indikátorem. V pátek 14.10. uzavřel v blízkosti hodnoty 28 a evidentně prolomil silnou oblast 30. Důsledkem měl být býčí vývoj. Hned následující obchodní den v pondělí se Vix vrátil zpět a posiloval až nad hodnotu 35. V pátek, kdy S&P 500 prolomil hladinu odporu, nedokázal sestoupit pod úroveň 30 a uzavřel na 31,32. Pokud se v pondělí pod tuto úroveň znovu vrátí, tak to bude znamenat podporu býčího sentimentu.  




Index volatility VIX

Závěr:

Většina indikátorů včetně samotné ceny ukazuje na býčí sentiment trhu. Nicméně stále negativní je index VIX. Důležité pro další vývoj jsou zprávy z Evropy, kdy by mohla být potvrzená platnost prolomení hladiny 1230 a pokračování v severním směru.   

Autor působí ve forex společnosti fxstreet.cz

Autor článku

Články ze sekce: INVESTICE