Upustí Volkswagen od fúze s Porsche?

15.11.2011 | , Fio banka
INVESTICE


Podle zdrojů agentury Bloomberg je plánovaná fúze automobilek Porsche a Volkswagen znovu ohrožena...

...

Podle dvou nejmenovaných zdrojů agentury Bloomberg bude Volkswagen na valné hromadě 18. listopadu zvažovat alternativy k dohodě z roku 2009 o fúzi s automobilkou Porsche. Dle zdrojů automobilka vážně zvažuje fúzi neuskutečnit a Porsche díky vzájemné opci „prostě koupit".
Martin Wintercorn, CEO Volkswagenu i Porsche, chce zařadit automobilový business pod záštitu Volkswagenu, aby tak pokračoval v cíli stát se největší automobilkou na světě. Fúze by měla znamenat jednak zvýšení profitability, jednak roční úspory po kompletní integraci ve výši zhruba 700 ml. EUR. Fúze měla být dokončena do konce roku, kvůli „těžkostem ohodnocení společnosti" kvůli několika soudním sporům však byla odložena.
Alternativní možnost k fúzi by pro Volkswagen byla vykonání opce na koupení zbývajícího podílu 50,1 % v Porsche za 3,9 mld. EUR, Porsche by se tak stalo holdingovou společností s podílem 50,7 % ve Volkswagenu. Tato opce však nemůže být vykonána do 15. listopadu 2012 (opce může být vykonána od 15. listopadu 2012 do 31. ledna 2015), a také by aktivovala daň ve výši 1 mld. EUR, tedy vyšší než případné úspory. Daň by se pak podle odhadů snížila do druhé poloviny roku 2014 na nulu. Analytici očekávají, že Volkswagen by opci využil v roce 2013, aby se vyhnul nejvyšší hodnotě daně.
Investoři žalují Porsche v Německu kvůli škodám ve výši 1,1 mld. EUR. Dalšími alternativami, jak by se mohl vztah automobilek vyvíjet, je dle analytiků buď odložení rozhodnutí do konce soudního sporu, nebo ponechání současného stavu.

Zdroj: Bloomberg, Porsche, Volkswagen


Pavel Šlechta
Fio banka, a.s.

Autor článku

Šlechta Pavel  

Články ze sekce: INVESTICE