Dividendový výnos je podstatnou složkou dlouhodobých výnosů akcií

24.11.2011 | , Colosseum, a.s.
INVESTICE


Dividendy jsou jednou ze základních složek výnosu při investování do akcií. Studie dokonce ukazují, že v dlouhodobém období jsou hlavním zdrojem …

Dividendy jsou jednou ze základních složek výnosu při investování do akcií. Studie dokonce ukazují, že v dlouhodobém období jsou hlavním zdrojem zisku při nákupu akcií. Následující řádky naznačují, proč by investor při výběru vhodných investičních příležitostí neměl opomíjet dividendové výnosy.

Společnosti s vysokými dividendami a dividendovým výnosem jsou často mnohými investory považovány za tituly vhodné pro starší generace, které potřebují pravidelný příjem. Studie ovšem ukazují, že jsou to právě dividendy, které jsou v dlouhodobém období hlavním zdrojem zisku při nákupu akcií. Na obrázku 1 je znázorněn podíl jednotlivých složek na celkovém výnosu akciového indexu S&P 500 v různých obdobích. Od roku 1871 do 2009 byly dividendy zodpovědné za téměř 90% veškerých výnosů z akcií. V období poklesu trhů vykompenzovaly dividendy investorům část poklesu cen.

Obrázek 1: Podíl jednotlivých složek na celkovém výnosu indexu S&P 500 (Zdroj: GMO)

Nepříznivou zprávou posledních let je, že manažeři společností začali ustupovat od vyplácení dividend (obzvláště v USA), protože jsou odměňování na základě opčních programů. Jejich bonusy tudíž závisí na samotné ceně akcií, a proto mnohem raději volí cestu zpětného odkupu akcií.

Význam dividend v dlouhodobém období není pouze výsadou Spojených států. Podobných výsledků jsme svědky i v případě jiných akciových trhů. V Evropě například pochází 80 až 100% zisků na akciích od roku 1970 z dividend. Z obrázku 2 je zřejmé, že největší podíl měly dividendy na výkonnosti akcií v Nizozemí a ve Francii.

Obrázek 2: Podíl jednotlivých složek na celkovém výnosu akcií ve světě od roku 1970 (Zdroj: GMO)

Z řádků výše je zřejmé, že by dlouhodobý investor při výběru vhodných investičních příležitostí na akciovém trhu rozhodně neměl opomíjet dividendový výnos. Samozřejmě se nesmí stát jediným kritériem při výběru akcií. Je potřeba zvážit jeho udržitelnost, výplatní poměr, ziskovost firmy, zadluženost a další fundamentální údaje. V dlouhodobém horizontu jsou to nicméně právě dividendy, které tvoří většinu celkových výnosů akcií. Proto by měla být tomuto kritériu při výběru akcií přiřazena odpovídající váha.

 

VÝSLEDKY MINULÉHO OBDOBÍ NEJSOU ŽÁDNOU ZÁRUKOU PRO BUDOUCÍ VÝVOJ. OBCHODOVÁNÍ NA FINANČNÍCH TRZÍCH JE RIZIKOVÉ. MOŽNOST ZTRÁTY NELZE VYLOUČIT A KAŽDÝ OBCHOD JE SPOJEN S URČITÝM RIZIKEM. DŘÍVE, NEŽ SE ROZHODNETE INVESTOVAT, SI PŘEČTĚTE POUČENÍ O RIZICÍCH.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE