25.11. Bank of America a Citigroup – toxický odpad nebo skvělá příležitost?

25.11.2011 | , Saxo Bank
INVESTICE


Tomas Berggren, akciový analytik Saxo Bank

Bank of America (BAC) a Citigroup (C), dvě hlavní americké banky, které byly v roce 2008 díky poskytovaným půjčkám nejvíce pod tlakem, prodávají aktiva, aby snížily aktiva na úvěr, a konsolidují kapitál. Nejvíce postižená je Bank of Amerika, Citi ji těsně následuje.

BAC nedávno oznámila prodej 10,4 mld. akcií China Construction Bank se ziskem 1,8 mld. USD po zdanění. To potvrzuje strategii ředitele BOA Briana T. Moynihana, který hodlá rozvahu největší americké banky, která půjčuje peníze spotřebitelům, vyčistit a soustředit se opět na vlastní americké bankovnictví.

Tato americká banka je momentálně pod velkým tlakem ze strany Wells Fargo, která si brousí zuby na její tržní podíl v půjčkách a ze strany JP Morgan Chase, která ji ohrožuje na poli depozit.

Citi má na druhé straně, ačkoliv je konkurentem Bank of Amerika, globálnější provozní strukturu s velkým podílem v Asii a EMEA. Citi se také zbavila velkého množství aktiv, zejména prostřednictvím divize Citi Holdings.

Trh s bydlením může vše změnit
V předchozím tématu jsme se věnovali nabídce a poptávce na americkém nemovitostním trhu. Výstupem bylo, že současná rychlost, kterou se staví nové domy je cca 600 tis. domů ročně, což je méně než 1,2 milionů domů, které se průměrně ročně znehodnotí pro další užívání. To znamená, že zabavené domy budou jednou prodejné.

V říjnu se zahájilo 655 tis. staveb nových domů, což je nejvíce od dubna 2010. Další zveřejňovaná data budou velmi dobrým indikátorem potenciálního oživení.

Zdá se, že se trh s novými stavbami stabilizuje, ačkoliv na nízkých úrovních. Nyní jsme svědky toho, že bankyse budou každým dnem dostávat do silnější vyjednávací pozice a možná jsme na silnici právě minuli největší díru (viz graf 1). Je to hrubý odhad, protože mnoho domů je v oblastech, kde situace není dobrá, jako je například Michigan a Nevada, tedy státy, které už pravděpodobně nikdy nezískají svoji dřívější pověst.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE