Index burzy RM-SYSTÉM v závěru výrazně posílil

13.12.2011 | , RM-Systém
INVESTICE


Vzhledem k zítřejšímu svátku, který každoročně slavíme na počest vzniku naší malebné země v samém středu Evropy, jsme v tomto týdnu vstupovali do zkráceného obchodování. Makroekonomická data ukazovala v průběhu týdne smíšené hodnoty, pozitivně vyzněla průmyslová produkce Eurozóny, která zejména na měsíční bázi slušně povyrostla. Americký ekonomický růst, měřený ukazatelem HDP, dosáhl očekávaných hodnot na úrovni 2,5 %, hůře však dopadla například spotřebitelská důvěra v této největší světové ekonomice, která opět klesala. Díky posunutému dni vrcholné schůzky politických špiček celé Evropské Unie, se však událostí týdne opět stala středeční schůzka hlav států a ministrů financí či premiérů těchto zemí. Ačkoli se i před touto schůzkou spekulovalo o neschopnosti jednotlivých stran na jakémkoli konsenzu, nakonec jsme se několika závěrů dočkali.

Pánové a dámy se společnými silami dohodli na tom, že řecký dluh do roku 2020 poklesne na 120 % HDP, k čemuž má přispět navýšení pomoci této zemi o 30 miliard EUR a odpis pohledávek soukromých investorů ve výši 50 % hodnoty půjčených peněz. Palebná síla Evropského Fondu Finanční Stability (EFSF) se rozroste na 1 bilion EUR, aniž by se zvedaly záruky zúčastněných zemí. Bližší plány k tomuto kroku budou k dispozici teprve v listopadu, momentálně je však jasné, že EFSF bude určitým způsobem využívat pákového efektu. Dokonce se hovoří o možnosti, že by do fondu EFSF přispívala také Čína. Bylo potvrzeno, již dříve dohodnutých pravidel, že kapitálová přiměřenost bank stoupne na 9 % z původní požadované hodnoty ve výši 8 %. Termín pro splnění nových bankovních požadavků byl stanoven na konec června roku 2012. Dále se již oznamovaly pouze věty, jejichž cílem bylo ono pověstné „mazání medu kolem huby". V rámci vydaného prohlášení se například hovoří o stanovení nových „speciálních" měr, mezi kterými vyniká tzv. zlaté pravidlo, kterým budou stanoveny limity pro možné schodky jednotlivých zemí. Možná tak k maastrichtským kritériím přibude například kritérium bruselské. Uvidíme, bližší informace k samotným mírám totiž budou k dispozici až v březnu příštího roku.

Na dohodu politiků reagovaly akciové trhy silnými růsty
Do čtvrtečního obchodního dne vstávali investoři obohaceni o nové informace z nočního sezení politické reprezentace v belgickém Bruselu. Již od zahájení samotného obchodování bylo jasné, že se většina evropských indexů bude v tento den zelenat. Na výrazné růsty ostatně poukazovaly hodnoty futures, které se místy pohybovaly na hodnotách + 3 %. Skoková reakce postihla také akcie obchodované na burze RM-SYSTÉM. Samotný index RM v průběhu týdne trvale mírně posiloval, výrazné zisky však investorům připsal až díky čtvrtečnímu obchodování. Jeho závěrečná týdenní hodnota ukazuje 1 922,87 bodů, což pro 43. týden roku 2011 znamenalo posílení o 4,05 %. Největšího týdenního růstu na burze RM-SYSTÉM dosáhly akcie pojišťovací skupiny Vienna Insurance Group, které zhodnotily o 11,69 %. S rostoucími kurzy se po dlouhé době mohli setkat také držitelé akcií další rakouské finanční společnosti, Erste banky, jejichž investice zhodnotila v tomto týdnu o 11,18 %. Po velmi příznivých výsledcích za 3. čtvrtletí rostly výrazně také kurzy německé automobilce Volkswagen, která připsala investorům 10,54 %.

Volkswagen opět vyrukoval s velmi pozitivními daty
Německá automobilová společnost Volkswagen AG se v tomto týdnu připojila k firmám reportujícím hospodářské výsledky za uplynulý kvartál a svými daty opět utvrdila investory, že se její akcie vyplatí kupovat. Za prvních devět měsíců roku 2011 vydělala společnost více, než za celý rok 2010, když provozní zisk dosáhl 9 miliard EUR, zatímco za celý rok 2010 to bylo 7,1 miliardy EUR. Očekává se, že na roční bázi vzroste hodnota zisku až trojnásobně. Ve třetím kvartálu dosáhla společnost tržeb ve výši 38,51 miliard EUR a čistého zisku 7,04 miliardy EUR. Analytický konsenzus přitom počítal s tržbami ve výši 35,9 miliardy EUR. Na těchto výsledcích se podílely zejména zvýšené prodeje vozů, které za prvních 9 měsíců poprvé v historii přesáhly 6,2 milionů vozů. Pro srovnání, za 9 měsíců roku 2010 společnost prodala 5,35 milionů vozů. Celkově se prodeje vozů společností Volkswagen AG promítly v navýšení celosvětového tržního podílu na 12,4 % z původních 11,6 %. Nejprodávanější značkou celého firemního portfolia se staly vozy Volkswagen, kterých se prodalo 3,81 milionů kusů. Tuzemská Škoda si v rámci korporace udržuje status třetí nejprodávanější značky, když se za prvních 9 měsíců prodalo celkem 664 773 vozů. V rámci regionálního uspořádání si dále drží výsadní postavení vyspělejší část Evropy, tedy její západní polovina, jejíž podíl na prodaných vozech činil 39 %. Výrazně zrychlující kupní apetit asijských spotřebitelů by však mohl v budoucnu toto výsadní postavení vážně ohrožovat. Pozitivní dopady těchto výsledků jsou patrné také u akcií obchodovaných na burze RM-SYSTÉM, které týden zakončily na ceně 2 765 Kč, o 10,54 % silnější.

Nové zprávy u New World Resources
Společnost New World Resources měla v tomto týdnu vyhlásit objemy uhlí a dohodnuté ceny pro poslední kvartál letošního roku. Jak se však v závěru týdne ukázalo, nemělo jít o jedinou zprávu, která se ke společnosti vázala. Společnost oznámila, že ve 4. kvartálu dojde k poklesu cen koksovatelného uhlí o 9 % oproti předchozímu čtvrtletí a prodeje odběratelům budou realizovány za cenu 171 EUR za tunu, když jejich cena dosahovala ve 3. čtvrtletí 189 EUR za tunu. Poklesnout má také cena koksu, a to na cenu 341 EUR za tunu, z původních 393 EUR za tunu. Nezměněny naopak zůstávají ceny energetického uhlí, které jsou prodávány v ceně 71 EUR za tunu. Nadále se počítá s těžbou 11 milionů tun koksovatelného uhlí a 800 tisíc tun koksu, prodeje koksovatelného uhlí by měly dosáhnout 10,3 milionů tun. Společnost naopak neočekává splnění cíle v oblasti prodeje koksu, kde byl předpokládán odbyt 700 tisíc tun koksu. Díky oslabující poptávce po koksu na evropských trzích se nově předpokládá odbyt ve výši 525 - 575 tisíc tun koksu. Na negativní vliv těchto zpráv by však investoři čekali v tomto týdnu marně. Jednak je relativně možné, že s nimi trh počítal a v současných cenách jsou již očekávání zahrnuta, a pak zde působil také pozitivní duch ze závěrů evropského summitu. Rozuzlení této hádanky ukáží až následující týdny, američtí Morgan Stanley však v novém reportu přehodnotili cílovou cenu akcií pouze mírně dolů a ukázali na správnost úvahy o zahrnutých očekáváních. Nový cenový cíl akciím NWR byl společností Morgan Stanley stanoven na okolí 235 Kč. Společnost New World Resources médiím oznámila, že se chystá vstoupit do rozhovorů s městem Karviná, ohledně rozšíření těžby v jejím podzemí. Konkrétní sféra zájmu padá na karvinské čtvrti Staré Město, Starý Ráj a Darkov. Dle primátora města Karviná, Tomáše Hanzela, je však rozšíření těžby ve čtvrtích Starý Ráj a Darkov nepřijatelné. Mnohem větší šanci tak má projekt „Staré Město", kde by však muselo dojít k přestěhování asi 500 lidí a 100 domů, a to na náklady společnosti. Rozhovory by měly být ukončeny do konce letošního roku. S rozšířením těžby se počítá až pro rok 2016, respektive 2020. Akcie NWR v tomto týdnu posílily o 5,42 % a zakončily obchodování v blízkosti hranice 150 Kč.

Martin Hloušek

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE