Bavlna - short: Vysoká produkce a zásoby srážejí cenu bavlny

21.12.2011 | , Colosseum, a.s.
INVESTICE


Kvůli nízké nabídce bavlny na trhu vystřelila její cena na počátku roku na historický rekord. Farmáři však na jaře oseli výrazně větší plochu, což způsobilo obrat cenového trendu dolů.

Od dubna pozorujeme na bavlně vytrvalý pokles ceny. Globální produkce bude v tomto roku rekordní. Spotřeba by naopak měla být nižší, než se původně očekávalo. Důvodem je zpomalení celosvětového ekonomického růstu a vyšší využití syntetických vláken. Méně bavlny spotřebovává zejména Čína, kde centrální banka šlápla před několika měsíci na brzdu. Navzdory očividnému zpomalení čínské ekonomiky centrální banka jen velmi neochotně uvolňuje měnovou politiku. Pro cenu bavlny je velmi negativní i současná dluhová krize v Evropě. Celý region by díky ní mohl už v první polovině roku 2012 upadnout do recese. Zásoby bavlny rychle rostou a momentálně nehrozí nedostatek této komodity na globálním trhu. Po provedení fundamentální a technické analýzy jsme dospěli k názoru, že cena bavlny obchodované v New Yorku by v nejbližší době mohla poklesnout. V časovém horizontu 3 až 6 měsíců očekáváme znehodnoceni ze současných 86 US centů na 70 US centů za libru.

Hlavní důvody pro pokles ceny bavlny

  1. Rekordně vysoká produkce
  2. Celosvětová spotřeba výrazně poklesla
  3. Zásoby se prudce zvýšily a nehrozí nedostatek bavlny na trhu
  4. Globální ekonomika je slabá
  5. Krize přichází do Číny

Možná rizika

  • Prudký pokles ceny bavlny vyplašil farmáře, kteří už začínají uvažovat o zmenšení oseté plochy. Prvotní průzkumy indikují, že na jaře by se v Číně mohla zmenšit bavlnou osetá plocha o 5 až 10 procent.
  • Centrální banky ve světě jsou připravené nalít na trhy nové peníze, aby podpořily ekonomický rozmach. Čína má prostor pro další výrazné uvolnění měnové politiky. Silným signálem pro nákup komodit by bylo brzké vyřešení jihoevropské dluhové krize.

Více naleznete v přiloženém souboru...

Autor článku

Boris Tomčiak

Články ze sekce: INVESTICE