Akciové trhy sdělují: Santa tentokrát nedošel

06.01.2012 | , Finance.cz
INVESTICE


Při pohledu na vývoj akciových indexů v prosinci lze konstatovat, že Santa claus rally letos nedorazila a index pražské burzy spíše umazal část katastrofálních ztrát nabraných v druhé polovině roku 2011. MĚSÍČNÍ AKCIOVÝ KOMENTÁŘ

Prosinec roku 2011 se pro riziková aktiva nevyvíjel příliš dobře, přičemž většina sledovaných akciových trhů vyjma USA a ČR klesala a komoditám se taktéž nedařilo. Pokud se podíváme na vývoj akciových indexů v prosinci, tak lze konstatovat, že Santa claus rally letos nedorazila a index pražské burzy spíše umazal část katastrofálních ztrát nabraných v druhé polovině roku 2011.

Letošní rok se pro riziková aktiva vyvíjel smíšeně, neboť akciové trhy vyjma amerického akciového indexu Dow Jones poklesly, kdežto komoditám se dařilo, když ropa WTI zhodnotila o 9 % a zlato vzrostlo o více než 12 %. V prosinci nejvíce odepsal polský index WIG, který poklesnul o více než 4 % následován maďarským akciovým indexem BUX, který poklesnul o více než 3 %. Německý akciový index DAX poklesnul o 3,1 % a na druhé straně americký širší akciový index S&P 500 zhodnotil o 0,8 % a index pražské burzy PX vzrostl o 3,6 %.


Komodity


Americký dolar vůči euru silně posílil a spotová cena americké ropy WTI poklesla o 1,5 %. Investice do zlata by se investorům na začátku prosince nevyplatila, neboť daná komodita propadla o necelých 10 % zejména díky apreciaci amerického dolaru.


Vyspělé trhy


Americký širší index  S&P 500 za sledované období mírně posílil, což bylo způsobeno pozitivními příchozími statistikami zejména z trhu práce, ale i kroky šesti centrálních bank, které se v koordinované akci dohodly na snížení nákladů z dolarových swapů. Tento krok měl za cíl pomoci evropským bankám, kterým se v posledních týdnech ztížil přístup k likviditě. Ratingová agenturu S&P varovala, že může snížit rating pro státy eurozóny včetně velkých hráčů jako Německo, Francie nebo Itálie. Rozhodnutí ECB o snížení hlavní úrokové sazby o 25 bb trh víceméně očekával, následující konference s šéfem ECB, Draghim, však byla příčinou proč trhy následně oslabovaly. Trh totiž očekával ještě více a to především prohlášení, že ECB bude připravena nakupovat dluhopisy problémových států, což však Draghi odmítl.
Český trh

Tabulka: Vývoj cen indexů a vybraných komodit za prosinec 2011

30.11.2011  30.12.2011  Relativní změna
PX 878,9  911,1 3,66%
WIG 39502 37595,4  -4,83%
BUX  17634,7   16974,2  -3,75%
DAX  6088,84  5898,35  -3,13%
S&P 500  1246,96  1257,6   0,85%
DJ STOXX 600  240 244,54  1,89%
Ropa WTI  100,36  98,83  -1,52%
Zlato spot  1745,57  1576,38  -9,69%
EURUSD  1,3448  1,296  -3,63%

Zdroj: Bloomberg


Vývoj na BCPP


Celkový objem akciových obchodů na Burze cenných papírů Praha dosáhl v prosinci podprůměrných 19,5 mld. Kč, což představuje mírně nižší objem ve srovnání s předchozím měsícem. Pražská burza si v prosinci letošního roku připsala přes 3 %.


  • Tendr na výstavbu dvou reaktorů pro Temelín je podle zástupce Rosatomu Leoše Tomíčka jeden z nejpřísnějších na světě, a to kvůli velmi těsným finančním podmínkám. O zakázku usiluje kromě ZAO Atomstroyexportu, který patří Rosatomu také Westinghouse Electric Co. a Areva SA. Vítěz tendru bude oznámen v příštím roce. Jaderná elektrárna Dukovany v roce 2011 vyrobí zřejmě 14,37 terawatthodiny elektřiny a splní tak svůj plán na 100,3%. Výroba temelínu pravděpodobně dosáhne 13,91 terawatthodiny a původních předpokladů bude tak dosaženo pouze z 94%. Nižší plnění plánu bylo zapříčiněno kvůli delším odstávkám. Bartůška, vládní zmocněnec pro dostavbu Temelína, uvedl, že ČEZ bude hledat partnery pro dostavbu nových bloků v Temelíně. Firma má podle Bartůška dost vlastních zdrojů, nicméně chce se zajistit proti možným rizikům. Možnost vládních záruk Bartůška nepotvrdil ani nevyvrátil. Společnost ČEZ oznámila, že obdržela prostředky z emise 10letých dluhopisů za 50 mil. EUR. Obligace pro vybrané investory nesou kupon 4,102 %. Agentem emise byla banka UBS. Goldman Sachs zvýšil cílovou cenu pro ČEZ na 1034 Kč z původních 1017 Kč. Doporučení bylo ponecháno na stupni „neutral“. Premiér Nečes připustil, že by stát mohl pomoci společnosti ČEZ s dostavbou nových bloků v JE Temelín. Jak přesně a v jaké míře je však dle jeho slov předčasné komentovat. V současné situaci dle jeho slov je však u velkých infrastrukturních projektu zapotřebí větší aktivita státu. Akcie společnosti ČEZ si v prosinci připsaly 5,8 %.
  • Maďarská vláda uzavřela s asociací bank dohodu ohledně řešení cizoměnových hypoték. Banky ponesou náklady ve výši 2/3, vláda ve výši 1/3. Dlužníkům s hypotékou 90 dní po splatnosti bude odpuštěno 25% dluhu. Náklady na směnu cizoměnových hypoték si budou moci banky započíst proti bankovní dani. Podle zákona mohou být hypotéky ve švýcarských francích splaceny při kurzu 180 HUF/CHF, přestože tržní kurz se pohybuje kolem 240 HUF/CHF. Deutsche Bank snížila cílovou cenu pro Erste bank na 14,5 EUR z původních 19,5 EUR. Erste uvedla, že chce splnit požadavek dodatečného kapitálu do poloviny příštího roku bez vládní pomoci. Požadavek úrovně jádrového kapitálu Tier 1 na 9 procentech splní Erste přes zadržený zisk a výběrový prodej nejádrových aktiv. Doporučení „držet“ bylo potvrzeno. Akcie Erste Group si v prosinci připsaly přes 4 %, ovšem akcie konkurenční Komerční banky zhodnotily o 6,8 %. Ratingová agentura Moody´s snížila výhled hodnocení českého bankovního sektoru na „negativní“ z původního „stabilní“. Změna výhledu nebyla doprovázena změnou u jednotlivých bankovních domů. Moody´s argumentuje zpomalením ekonomiky EU, které dopadne i na náš trh a zahraničními vlastníky bank. Erste Group Bank potvrdila, že chce setrvat na všech trzích střední a východní Evropy. Navzdory svému odhodlání uzavře v Maďarsku 43 poboček a zruší až 450 pracovních míst. Erste hodlá udržet náklady v příštím roce pod úrovní letošního roku. Očekává však pokles provizí. Společnost do příštího roku zároveň očekává snížení oprávek. Podle nových požadavků EBA na kapitálovou přiměřenost bude banka potřebovat kapitál v objemu 743 mil. EUR. Akcie Erste Group si za sledované období odepsaly 16 % a akcie Komerční banky odepsaly 10 %. Komerční banka využije opce na předčasné splacení podřízeného úvěru ve výši 6 mld. Kč mateřské společnosti Société Générale. Úvěr byl získán v roce 2006 se splatností na 10 let a možností předčasného splacení. Vedení KB bude ještě o splacení vyjednávat s ČNB a dalšími velkými věřiteli. Kapitálová přiměřenost i po případném splacení bude na dostatečné úrovni.
  • ArcelorMittal plánuje snížení stavu zaměstnanců na Ostravsku o zhruba 10% kvůli slabší poptávce během ekonomického zpomalení. Arcelor je významným odběratelem NWR. Akcie NWR vzrostly v prosinci o 0,8 %.
  • Vývoj provozních ukazatelů Unipetrolu v měsíci listopadu se nevyvíjel příliš optimisticky. Rafinérská marže poklesla z říjnových 1,5 USD/barel na 0,5 USD/barel. Rozdíl cen ropy Brent a Ural se snížil na nulu po předchozím rozdílu 0,8 USD/barel. Pokles zaznamenaly i petrochemické marže. Unipetrol dočasně zastavil provoz hydrogeneračního odsíření středních destilátů v pardubické rafinérii Paramo. Plánovaná technologická odstávka by měla trvat do začátku března 2012. Současně byl zastaven provoz atmosférické a vakuové destilace ropy. Důvodem této odstávky jsou nízké rafinérské marže. Akcie Unipetrolu zůstaly stabilní.

Graf: Výkonnost jednotlivých akcií v indexu PX za prosinec 2011

Výkonnost jednotlivých akcií v indexu PX za prosinec 2011
 Zdroj: Bloomberg


  • Fortuna Entertainment uvedla, že letos očekává nejlepší hospodářské výsledky v divizi kurzového sázení v historii firmy. Je to bez zahrnutí nově spuštěných loterijních her. Již v listopadu firma oznámila předpoklad naplnění odhadů analytiků na čistý zisk ve výši 14 mil. Eur a EBITDA 20 mil. Eur. Dočasným generálním ředitelem společnosti Fortuna Entertainment bude Wilf Walsch, který je dosavadním místopředsedou představenstva zodpovědný za korporátní strategii. Nahradí odstupujícího Jiřího Bundu nejméně do řádné valné hromady v květnu 2012. Společnost Fortuna oznámila, že bude moci prodávat loterijní produkty na čerpacích stanicích společnosti Benzina. Nyní chce uzavřít smlouvy s provozovateli zhruba stovky pump na nejlukrativnějších místech. Společnost nyní nabízí loterijní hry zhruba na 1400 terminálech. Fortuna již dříve uvedla, že chce mít do jara 3000 terminálů. Akcie znehodnotily o 1,3 %.

Autor je analytikem Fio, burzovní společnosti. Fio

Autor článku

Robin Koklar


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE