Výsledková sezóna: a je to tady!

10.01.2012 | , Saxo Bank
INVESTICE


Peter Garnry, akciový analytik Saxo Bank, 10.1.2012
Nejdůležitější výsledková sezóna za několik čtvrtletí
Tato výsledková sezóna bude nejdůležitější za několik posledních čtvrtletí. Mnoho odborníků čeká, že ekonomika se v roce 2012 výrazně zhorší, a titulky v médiích jsou extrémně negativní, čímž sráží důvěru spotřebitelů i podnikatelů na minima. Zajímavé je, že poslední ekonomická data předčila očekávání a ukazují, že americké ekonomice se daří nejlépe a je více odolná, než se před pár měsíci myslelo. Dokonce i v Evropě, která je pravděpodobně v mírné recesi, došlo k “otočce”, ukazatel PMI našel dno a alespoň prozatím ukazuje, že se Eurozóna neřítí z útesu.

Zároveň se u firem z indexu S&P500 zvyšují zisky a marže (viz graf níže) a i prodeje předčily maximum z doby před finanční krizí.
V prostředí nízké důvěry, negativních titulků, s mírnou recesí v Evropě a neschopností politické akce spolu s varováním nižšího zisku, které přišlo od několika amerických maloobchodníků, bude tato výsledková sezona velmi zajímavá. Společnosti totiž budou poskytovat odhady a výhledy pro rok 2012. To poskytne skutečný obraz toho, jak firmy vnímají situaci. Pozorně bude trh sledovat především finanční společnosti, protože jejich odhady půjček a ztrát na úvěrech jsou dobrým barometrem stavu ekonomiky.

Mezitím analytici na Wall Street přispěchali v posledním čtvrtletí se snižováním odhadů, což jsme neviděli od roku 2008, kdy jim tehdy konečně došlo, že něco není v pořádku. Avšak v prvním lednovém týdnu došlo ke zvyšování odhadů. Mohly poslední ekonomická data z USA na poslední chvíli před výsledkovou sezonou ovlivnit rozhodnutí analytiků? Bez ohledu na to zůstává otázkou, zda tentokrát budou mít analytici pravdu.
Alcoa, Chevron a J.P. Morgan Chase zveřejní výsledky tento týden
První týden výsledkové sezony je vždy klidný, jen s pár výsledky (oznamuje 8 společností z indexu S&P500 a STOXX 600).

Pondělí
Trh čeká, že Alcoa oznámí EPS -0,01, což znamená proti minulému čtvrtému kvartálu pokles o 102,4 procent. Odhady pro Alcou poklesly během posledních tří měsíců o 16 procent a odráží tak klesající ceny hliníku a převis nabídky v hutním průmyslu. Proto Alcoa minulý týden oznámila, že sníží hutní kapacitu o 12 procent.

Středa
První ropnou společností, která oznamuje, bude Chevron. Wall Sreet čeká EPS ve výši 3,27, ve srovnání s loňským rokem růst o 30%. Odhady v posledních třech měsících rostly o 6 procent spolu s tím, jak se ceny ropy neustále zvyšovaly v důsledku nedostatku nabídky po eskalaci konfliktu v Íránu.

Pátek
A jako obvykle bude první velkou komerční bankou, které oznámí výsledky hospodaření, J.P.Morgan Chase. Analytici očekávají EPS ve výši 0,93, což je o 17 procent méně než o rok dříve. Odhady se za poslední tři měsíce nezměnily. Součástí reportu je zpravidla detailní pohled na úvěry a trendy v bydlení.

Celý přehled zveřejňovaných výsledku je zde.

Autor článku

Články ze sekce: INVESTICE