Evropská komise se zřejmě kloní k zablokování fúze Deutsche Boerse a NYSE Euronext

11.01.2012 | , Fio banka
INVESTICE


Evropská komise dle informací Finantial Times plánuje zakázat fúzi Deutsche Boerse a NYSE Euronext...

...

Joaquín Almunia, evropský komisař pro hospodářskou soutěž, prý včera oznámil oběma burzám, že plánuje hlasovat proti jejich fúzi, pokud jedna z nich neprodá svůj business s deriváty, což burzy odmítly. CEO obou společností se dle zdrojů mají dnes kvůli plánované fúzi setkat. Návrh rozhodnutí Komise byl poslán dalším oddělením předtím, než bude předán komisi expertů z členských států Unie, kteří mohou nabídnout nezávazný názor. Podle dvou nejmenovaných zdrojů deníku by fúze dle zprávy vytvořila dominantního ráče na evropském trhu s deriváty. Burzy proti tomuto argumentu dříve uváděly globalizaci obchodů s deriváty s tím, že by stále čelily konkurenci americké CME.
Mluvčí Evropské komise se odmítl vyjádřit s tím, že před oficiálním oznámením do 9. února danou záležitost nemůže komentovat.
Obě společnosti včera odmítly to, že by dostaly od Evropské komise jakékoli vyjádření.
Agentura Bloomberg cituje právníka Stuarta Richardse, který řekl, že nyní pravděpodobně nastoupí lobby, která se pokusí přesvědčit expertní komisi. Její názor je sice pro Evropskou komisi nezávazný, ale zřídkakdy jej Komise nenásleduje.

Akcie obou společností včera výrazně vzrostly. Akcie Deutsche Boerse (63DU) dnes ztrácejí 0,83 % na 41,31 EUR, akcie NYSE Euronext (NYX) včera posílily o 4,59 % na 27,79 USD.

Zdroj: Reuters, Bloomberg, Finantial Times


Pavel Šlechta
Fio banka, a.s.

Autor článku

Šlechta Pavel  

Články ze sekce: INVESTICE