Komise opět varuje před nevýhodným výkupem akcií

18.11.2003 | , Finance.cz
INVESTICE


Komise pro cenné papíry zaznamenává další letáky, které avizují odkupy akcií z I. a II. vlny kupónové privatizace. Ceny nabízené při těchto výkupech jsou velice nevýhodné, v některých případech bývají o více než polovinu nižší, než...

...za jakou lze cenné papíry skutečně prodat. Komise proto opětovně varuje před těmito výkupy, nabádá akcionáře, aby na takovéto návrhy nereagovali a nabízí pomoc v poskytování informací a vzdělávání.

Komise konkrétně varuje před odkupem, který je naplánován na neděli 23. listopadu 2003 do obcí Postoloplaty, Roudnice nad Labem, Louny a Libochovice. Pokud by akcionáři přistoupili na uvedený odkup, mohli by přijít až o více než 9.600 korun za jednu kupónovou knížku. Odkupy se obvykle týkají především vybraných fondů, u nichž lze cenné papíry bez problému kdykoliv odprodat investiční společnosti, protože se jedná o otevřené podílové fondy.

Při těchto výkupech je zneužívána neznalost občanů o aktuálních cenách cenných papírů a možnostech jejich prodeje. Informace na letácích bývají často matoucí a nepravdivé. Výše aktuálních cen se dají získat, v případě otevřených podílových fondů, u investičních společností, které fondy spravují. Občané mohou také kontaktovat Komisi na telefonu zdarma 800160170. V případě, že se někdo bude cítit jednáním odkupovačů poškozen, může se obrátit i na soud.

Upozornění na problematiku nevýhodných výkupů a podrobné rady a návody se základními zásadami investování jsou k dispozici na internetových stránkách Komise www.sec.cz v Rádci investora, popřípadě v tištěné podobě v sídle Komise a v pobočkách České pošty, některých bank a investičních společností. Komise také podporuje osvětu v této oblasti a sama se systematicky snaží vzdělávat veřejnost prostřednictvím projektu "Rádce investora".

Zdroj: Tisková zpráva KCP

Autor článku

 


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE