Stručný přehled komoditních ETF

17.01.2012 | , Colosseum, a.s.
INVESTICE


ETF jsou burzovně obchodované fondy, které kopírují vývoj podkladového aktiva. Tím mohou být měny, komodity, akciový, komoditní či dluhopisový …

ETF jsou burzovně obchodované fondy, které kopírují vývoj podkladového aktiva. Tím mohou být měny, komodity, akciový, komoditní či dluhopisový index, index odvětví, či jiný specifický koš aktiv. ETF jsou v posledních několika letech mezi investory stále populárnější. Poskytují řadu výhod. Mezi hlavní patří nízké náklady, diverzifikace, transparentnost či likvidita. Následující řádky obsahují stručný přehled komoditních ETF.

V tabulce 1 jsou znázorněny komoditní ETF podle velikosti aktiv ve správě. Je zjevné, že největším komoditním ETF je SPDR Gold Trust, který nakupuje fyzické zlato, které následně ukládá v trezorech. Velikost aktiv fondu dosahuje téměř 66 miliard dolarů. Na druhém místě je iShares Silver Trust, který kopíruje cenu stříbra. Třetí místo obsadil ETF zaměřený opět na zlato. Na čtvrtém místě je PowerShares DB Commodity Index Tracking Fund, který je složen ze 14 futures kontraktů nejobchodovanějších komodit na světě. Následuje fond zaměřený na zemědělské plodiny, zlato, ropu WTI, komoditní index, zemní plyn v USA, stříbro (s pákovým efektem) a platinu.

Tabulka 1: Komoditní ETF podle velikosti aktiv (Zdroj: ETFDB)

Následující tabulka obsahuje několik ETF a ETN (Exchange Traded Notes) pro jednotlivé specifické komodity.

Tabulka 2: Vybrané komoditní ETF a ETN (Zdroj: ETFDB)

Komoditní ETF a ETN jsou pro drobné investory s menším obnosem finančních prostředků zajímavým finančním produktem, pomocí kterého se mohou podílet na růstu či poklesu cen řady komodit či komoditních indexů. Ve většině případů zde však není využit pákový efekt, což může řadu investorů odradit. V případě některých produktů se však i u ETF můžeme setkat s pákou. Jejich četnost je však poměrně malá. ETF a ETN mohou být zajímavým obohacením investičního portfolia a mohou pomoci k jeho větší diverzifikaci.



 

NA TUTO ZPRÁVU SE MŮŽE VZTAHOVAT VYHLÁŠKA Č. 114/2006 SB., O POCTIVÉ PREZENTACI INVESTIČNÍCH DOPORUČENÍ. V TÉTO ZPRÁVĚ JE UVEDENA OSOBA, KTERÁ PRO SPOLEČNOST TUTO ZPRÁVU VYTVOŘILA NEBO PŘIPRAVILA. SPRÁVNÍM ÚŘADEM, KTERÝ NAD SPOLEČNOSTÍ VYKONÁVÁ DOZOR, JE ČESKÁ NÁRODNÍ BANKA. DLE NÁZORU SPOLEČNOSTI NEEXISTUJÍ OKOLNOSTI, KTERÉ BY MOHLY NARUŠIT OBJEKTIVITU TÉTO ZPRÁVY. ODMĚNA OSOB, KTERÉ SE PODÍLELY NA TVORBĚ TÉTO ZPRÁVY, NENÍ ODVOZENA OD OBCHODŮ SPOLEČNOSTI. PŘÍPADNÝ STŘET ZÁJMŮ VE VZTAHU K TÉTO ZPRÁVĚ JE UPRAVEN VNITŘNÍMI PŘEDPISY SPOLEČNOSTI.
VÝSLEDKY MINULÉHO OBDOBÍ NEJSOU ŽÁDNOU ZÁRUKOU PRO BUDOUCÍ VÝVOJ. OBCHODOVÁNÍ NA FINANČNÍCH TRZÍCH JE RIZIKOVÉ. MOŽNOST ZTRÁTY NELZE VYLOUČIT A KAŽDÝ OBCHOD JE SPOJEN S URČITÝM RIZIKEM. DŘÍVE, NEŽ SE ROZHODNETE INVESTOVAT, SI PŘEČTĚTE POUČENÍ O RIZICÍCH.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE