Zvěsti o ukončení řeckých jednání oslabily USD

01.02.2012 | , FXstreet.cz
INVESTICE


Optimismus ze zpráv, že by dnes mohlo dojít k úspěšnému ukončení řeckých jednání poslal USD níž.

V průběhu asijské seance USD posiloval proti všem hlavním měnám. Optimismus ze zpráv, že by dnes mohlo dojít k úspěšnému ukončení řeckých jednání (pokolikáté už?) ale poslal USD níž, který tak ztratil všechny svoje předcházející zisky. Evropské akcie si připisují kolem 1,5% zisků a na relativní bázi jsou nejsilnější NZD a CHF. Ropa WTI se obchoduje na 99 a spotové zlato na 1744.

Švýcarské prosincové maloobchodní tržby vzrostly pouze o 0,6% z předchozích 1,8% zatímco SVME PMI v lednu pokleslo na 47,3 z prosincových 49,1. Dění na CHF je však více ovlivňováno politicko-ekonomickou situací v eurozóně a proto bych výrazné posilnění CHF reportům nepřičítal.

Z ostatních zpráv je duležitá revize výrobního PMI eurozóny, která poslala výsledek výš na 48,8 z očekávaného 48,7 a také výrobní PMI z Velké Británie, které se zase po třech měsících dostalo nad hladinu 50, která značí expanzi sektoru. PMI skončilo na 52,1 z předchozího 49,7. Neméně důležitý je fakt, že prosincové PMI bylo zrevidováno výš na 49,7 z 49,6.

Vklady v depozitní facilitě ECB v úterý poklesly na 472,45 miliard eur, zůstávají ale stále na vysokých hodnotách.

Z hlediska rizika intervence stojí za povšimnutí pár EURCHF, který se obchoduje jenom několik desítek bodů nad nastaveným dnem 1,20 a také pár USDJPY, který se propadl na nejnižší hodnoty od říjnové intervence a obchoduje těsně nad hranicí 76,00.

New Yorkské obchodování začne již ve 14:15 vyhlášením ADP reportu, který se v lednu očekává níž na 189 tisících z prosincového silného výsledku 325 tisíc.

V 16:00 bude vyhlášen ISM výrobního sektoru, který analytici očekávají silnější na 54,6 z předchozích 53,9. Včerejší Chicagské PMI, stejně jako několik dalších reportů z posledních dvou týdnů zklamalo a zvýšilo tak tlak na USD. Šance, že ISM začne stagnovat se zvyšuje.

Patrik Urban
Autor působí ve forex společnosti fxstreet.cz 

Autor článku

Články ze sekce: INVESTICE